Ralf Hedli, Žmirkanje na suncu, detalj, izvor: Laing Art Gallery, preuzeto sa: https://arthur.io/art/ralph-hedley/blinking-in-the-sun-cat-in-a-cottage-window

piše: MoonQueen

Na otvorenom prozoru kolibe koja već neko vreme ponosno gubi bitku sa zubom vremena dobro uhranjena i negovana kućna mačka pronalazi najtoplije mesto u vidokrugu – kvadrat sunca čije će blagodeti iskoristiti za sopstveni užitak. Jaka svetlost tera ovu životinju noćnog vida da žmirka, a lenjost kasnog popodneva i odsustvo planova i obaveza bilo koje vrste čine se očiglednim i navode nas da na trenutak pozavidimo naslikanoj mački. Napukli prozor, starinska zavesa i rasparene saksije sa ipak brižljivo negovanim cvećem, detalji uhvaćeni u kadar ove slike, neodoljivo podsećaju na jednostavnost i lepotu nekog drugačijeg sveta, onog sačuvanog u knjigama iz detinjstva, letima provedenim kod bake i deke na selu i sastavima na temu „Kako sam proveo letnji rasput”. (Uglavnom jureći mačke, komšijske i naše, po dvorištu ispunjenom biljkama čija se imena zaboravljaju ali mirisi pamte.)

Ralf Hedli, Žmirkanje na suncu, izvor: Laing Art Gallery, preuzeto sa: https://arthur.io/art/ralph-hedley/blinking-in-the-sun-cat-in-a-cottage-window

Takva jednostavna zadovoljstva običnog života ispunjenog sitnim radostima i ambijenti karakteristični za severoistočnu Englesku bili su glavna tema interesovanja slikara Ralfa Hedlija koji je 1881. godine naslikao Žmirkanje na suncu. Poznata još i pod nazivim Ralfova mačka i Mačka na prozoru kolibe, ova slika, koju smo odabrali kao avgustovski portal kroz vreme, autoru za života nije donela veliku slavu, niti su za njen nastanak vezane preterano uzbudljive priče. Naprotiv, postala je popularna tek u skorije vreme, uglavnom zahvaljujući internetu i društvenim mrežama po kojima je u jednom trenutku počela da se učestalo pojavljuje, verovatno usled širenja trenda fotografisanja i dokumentovanja svakog trenutka života kućnih ljubimaca. Neko se u tom vrtlogu savremenog onlajn obožavanja mačaka setio Ralfove mačke koja uživa na suncu severne Engleske i podsetio svet na ovog umetnika i njegovo delo.

Stvaralaštvo Ralfa Hedlija svrstava se u slikarstvo realizma, te u Žmirkanju na suncu ne treba tražiti dublji smisao od onog koji je očigledan prilikom prvog pogleda. Ipak, detalji ove slike mogu nas odvesti u neko humanije vreme u kojem je odnos čoveka i prirode bio neposredniji i više prijateljski. Detalji kuće na čijem se prozoru našla mačka odaju navike njenog vlasnika – i prozor i saksije pomalo su pohabani, stari i mogli bi se zameniti. Za to se možda nema vremena, a možda ni sredstava. Ali ono što je zaista bitno, a to nije estetski usavršen raspored i paleta boja prikazanih saksija, jesu odnegovanost živog sveta – mačke i biljaka, koje nesputano rastu, žive i napreduju svojim tempom, uz očiglednu brigu, ljubav i negu stanovnika kolibe.

avgust, 2022. 

2 thoughts on “Žmirkanje na suncu, Ralf Hedli”

Leave a Reply

Your email address will not be published.