foto: atelje212.rs

piše: Igor Diletant Belopavlović

Još dok sam gledao Ovaj će biti drugačiji, pomislio sam kako nisam gledao bolji, iskreniji niti suroviji prikaz tamne strane ženske svakodnevice u Srbiji. Istovremeno sam pomislio i kako su male šanse da neko napiše nešto slično, samo iz muškog ugla. Ali Staša Bajac, autorka pomenute predstave, učinila je upravo to i napisala svojevrstan muški nastavak svog dela, naslovljen Ova će biti ista.

Mada se može na prvi pogled učiniti da su tri momka na pozornici iskarikirani stereotipi, oni ne samo da su verni prikaz jednog dela moje generacije već i prikazuju kako se ti stereotipi međusobno dopunjuju. Oni delimično grade svoju ličnost (ili barem svoje javno lice) prema onome kako zamišljaju da žene zamišljaju pravog muškarca. Ali mnogo bitnije od toga jeste da se uklope u sliku koju drugi muškarci imaju o tome šta znači biti muško, i kakvo žensko je prihvatljivo žensko za devojku/ženu.

U jednoj takvoj gunguli gde osobi nije dato prostora da razmišlja kakva ona želi da bude i s kim želi da bude, pojedinac se ili prepusti i postane najmanji zajedički imenilac svih očekivanja okoline ili puca.

foto: atelje212.rs

Igor (Uroš Jakovljević) predstavlja prvu krajnost – urbani mačizam čiji je odnos prema ženama oslikan u svedenoj scenografija Eme Stojković Jerinić. Pisoari u obliku otvorenih ženskih usana, koje su uvek tu kada njemu dođe da se na ovaj ili onaj način olakša, pa da produži dalje sa žurkom. Druga krajnost je oličena u Dušanu – treneru u velikoj, modernoj teretani, čija se tajna i tačka pucanja mogu relativno lako predvideti iako možda niste gledali prethodnu predstavu. No, Ivan Mihailović u jednom od njegovih najboljih performansa do sada, uspeva da udahne život u jedan namerni kliše od dramskog lika.

A kao presek njih dvojice tu je Miloš, psihološki najrealnije napisan lik ove drame. Jer Miloš želi da bude srpski domaćin, ali ne i tipičan Balkanac; želi urbanu, sposobnu devojku, ali da ona bude ujedno i dobra domaćica i majka; da se zna ko je glava kuće, ali da ne ispadne muška svinja. Ukratko, u Milošu savršeno vidimo sudar patrijarhalne okoline i 21. veka, i njihov unutrašnji rascep pri neuspelom pokušaju da ih pomire unutar sebe.

Pored Igora, Miloša i Dušana, tu su i glumice iz Ovaj će biti drugačiji u cameo ulogama na video-bimu, u trenutku pijane zabave, koja je ključan momenat u njihovom međusobnom lovu. Jedina razlika je što momci to sada čine aktivno, dok su se devojke pasivno pretvarale u najpoželjniji trofej. Ali kada se najzad dočepaju svog plena, i jedni i drugi su spremni da je/ga do krvi brane od drugih predatora i predatorki.

foto: atelje212.rs

Lično Ova će biti ista mi se više dopada od Ovaj će biti drugačiji, sigurno i delom jer opisuje moju stranu džungle. Ali najverovatnije je da svoj kvalitet najviše i duguje prvoj predstavi – tačnije, uzimajući je za početnu tačku, tekst dobija još jednu dimenziju iz koje može da crpi dubinu. Na trenutke komična, ali krajnje poučna, Ova će biti ista pomaže publici da razume zašto su (smo) neki (svi) muškarci svinje, ali na vama ostavlja da odlučite da li razumeti znači i oprostiti.

januar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.