foto: Slavica Dolašević

piše: Tisa Milić

Zašto se dete kuva u palenti je predstava kojom autorka Marta Bjelica istražuje mogućnost spajanja izvođačkih praksi savremenog cirkusa i dramskog teatra. To je, takođe, i njen master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a do sada je odigrana na Bitefu, na festivalu Cirkobalkana i u Kragujevcu.

Rediteljka i performerka uzima roman Zašto se dete kuva u palenti i, uz rad s dramaturgom, Dimitrijem Kokanovim, dolazi do izvedbenog teksta. Odlomci teksta su doslovno preuzeti iz romana i ti fragmenti su oživljeni na sceni, ali je tekst štrihovan, jer predstava, osim što obiluje izuzetnim monolozima, ima i plesni, akrobatski karakter. Naime, pričajući priču glavne junakinje, kojoj su roditelji cirkuski artisti, Marta će nam, pored govornih deonica, doneti nešto od akrobatskih veština od kojih zastaje dah.

Autorka romana, Aglaja Veteranji, piše o Rumuniji, rodnoj zemlji koju je zbog diktature Čaušeskog bila primorana da napusti sa svojim roditeljima.

„Otud i inicijalna metafora deteta koje se kuva u palenti, a to kuvanje je, kako radnja romana odmiče, opisano kao proces sve mučniji i odvratniji, tačno onako kako odrastanje protagonistkinje izgleda.”

– Srđan Srdi

Aglaja je bila  i osnivačica književne grupe Die Wortpumpe, te suosnivačica pozorišne grupe Die Engelmachine. Njeni tekstovi objavljivani su u brojnim časopisima i antologijama. Godine 1998. dodeljen joj je grant fondacije Literariche Colloquium iz Berlina, a 2002. je postala dobitnica nagrade Chamisso-Foederpreis. Iste godine, život je okončala samoubistvom.

Ova činjenica samo upotpunjuje turobnost i težinu reči koje je ispisala u svom romanu, emociju koju Marta igra na sceni i zahtevnost samog teksta.

U saradnji sa specijalistkinjom za cirkusku akrobatiku, Slavicom Dolašević, Marta stvara scensku magiju koristeći svilu, elemente ritmičke gimnastike, koju je i sama trenirala kad je bila mala, stepujući i plešući flamenko sa jakom emocijom i ubedljivim, upečatljivim glumačkim izrazom.

Predstava se završava tako što glumica igra uz svima dobro poznatu pesmu A far l’amore comincia tu i svetla se gase ostavljajući nas sa knedlom u grlu.

oktobar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.