foto: Iva Leković

Od 6. do 20. juna u Galeriji Narodne banke Srbije otvorena je ULUPUDS-ova jubilarna Majska izložba pod nazivom Trajanje. Pedeset godina rada ovog Udruženja obeleženo je tematskom izložbom i pratećim programom.

Majska izložba tradicionalno jednom godišnje predstavlja stvaralaštvo članova svih sekcija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Arhitektura, dizajn vajarstvo, tekstil i savremeno odevanje, keramika, scenografija i kostimografija, slikarstvo i grafika, fotografija i teorija, kritika i istorija primenjene umetnosti su oblasti kojima se članovi Udruženja svakodnevno bave, a jednom godišnje zajedno publici predstavljaju svoj rad. Samo neka od mnoštva imena umetnika sa čijim delima se ovog puta možemo susresti su Tanja Milatović, Snežana Čomor, Nebojša Savović Nes, Dragan Babović.

Kustoskinja izložbe Iva Leković koncipirala je postavku tako da se jasno uočava kutak svake sekcije, ali i da između njih postoji veza. Zahvaljujući velikim staklenim površinama, prozračnost Galerije NBS omogućava da se dela umetnika sagledaju na prirodnom svetlu, a savremenost ovakvog prostora naglašava i savremenost ovih eksponata.    

foto: Iva Leković

Prilikom svečanog otvaranja izložbe dodeljene su i nagrade Majske izložbe: velika nagrada, plakete i pohvale. Velika nagrada pripala je Dominiki Morariu za rad MeMorariuM; nagrada iz fonda Aleksandar Šaletić za najbolje rešenje iz oblasti projektovanja enterijera Dijani Adžemović-Anđelković i Vladimiru Anđelkoviću za rad na rekonstrukciji i nadgradnji O.Š. Svetozar Marković i Otkupna nagrada Muzeja primenjenih umetnosti Lidiji Vujović za rad Gentlewoman model no.1.

foto: Iva Leković

Publika je do sada imala priliku da pored izložbe u Galeriji NBS, poseti i izložbu u Maloj galeriji ULUPUDS-a na kojoj je predstavljena nova kolekcija tašni Isikhwama Larise Županjevac Nikolić i izložbu Eksperiment kao revolucija u Galeriji Photo Point, posvećenu umetničkim strujanjima u vreme i nakon 1968. godine. U okviru Majske izložbe održan je i okrugli sto Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti ULUPUDS-a, kao i tribina povodom mjuzikla Čarobno putovanje u režiji Đorđa Makarevića, čiji su akteri deca sa autizmom. Poseban fokus u okviru teme izložbe Trajanje su kultura sećanja i umetnička inkluzija.

Pola veka trajanja jednog Udruženja je pored želje da se upoznate sa našom savremenom umetničkom scenom više nego dovoljan razlog da posetite ULUPUDS-ovu Majsku izložbu.

Adrese:

Galerija Narodne banke Srbije, Nemanjina 17 (ulaz iz parka Manjež)

Mala Galerija ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12

Galerija Photo Point, Kraljevića Marka 21

Leave a Reply

Your email address will not be published.