ilustracija: Mia Džidara

piše: Nevena Stajković

Na samom početku priče o Danteovoj Božastvenoj komediji bilo bi dobro naglasiti da je sam Dante svoje najznačajnije delo nazvao samo – Komedija. Zašto? U vreme u kojem je Dante pisao, svako delo koje je imalo srećan kraj bilo je nazivano komedijom, nasuprot tragediji koja počinje i završava se – tragično. Tek u 16. veku Komediji je pridodat epitet božanstvena.

Božanstvena komedija je zaista monumentalno delo neverovatno usklađene kompozicije. Sačinjena od 14 233 jedanaesteraca (endekasilaba) organizovanih u tercine, Komedija ima tri dela – Pakao, Čistilište i Raj. Svaki od ovih delova sadrži po 33 pevanja, s time što prvi deo, odnosno Pakao, ima i uvodnu pesmu, dakle trideset četiri pesme, što nas dovodi do ukupno sto pevanja. Cela knjiga je u znaku broja 3 (koji označava Sveto trojstvo), a svako od ova tri pevanja završava se rečju „zvezda”, što označava astralnu projekciju boga.

Posle kratkog zagrevanja, vreme je da se zapitamo – kom krugu pakla pripada sam Dante?

Kako svedoči njegovo delo Novi život, mladi gospodin Dante Aligijeri od svoje devete godine zaljubljen je u Beatriče. Međutim, ljubav između njih dvoje nikada nije mogla da se ostvari utoliko što je ona bila udata za Simonea dei Bardija. Ali, to nije sve! Ne samo što je bio zaljubljen u udatu ženu, naš mladi Dante je i sam bio oženjen, izvesnom Džemom Panati! Ovakav spektakularan preokret dovodi nas do zaključka da bi naš pesnik upravo mogao da se nađe u drugom krugu svog sopstevog Pakla.

Ponovo – zašto? Zato što se u drugom krugu nalaze – pohotljivci, odnosno razvratnici u večitoj oluji. Srećom, ukoliko Dante upadne na ovu žurku, društvo će mu praviti vladarke i junaci, u istoriji poznati po svojoj neustrašivosti i lepoti.

Prva na žur stiže Semiramida, asirska i vavilonska kraljica, žena kralja Nina, kojoj se pripisuje osnivanje Vavilona. Smatra se da je živela u grehu sa svojim sinom i da je, ni manje ni više, takav odnos dozvolila zakonom!

Odmah za njom stiže Didona, kći Muta, kralja Tira, i sestra Pigmaliona. Njenog muža Sihaja ubio je Pigmalion, zbog čega ona beži i osniva grad Kartaginu. Tu ju je zaveo trojanski izbeglica Eneja koji je, po naređenju bogova, morao da je napusti. Didona se od tuge i očaja izbola nožem. A u Božanstvenoj komediji Vergilije, koji pripoveda Danteu o svakoj od ovih ličnosti, naglašava kako nije ostala verna Sihajinom pepelu.

Sledeća na žurku stiže Kleopatra, egipatska kraljica koja je bila udata za svog brata Ptolomeja XIII, kojeg je ubrzo zanemarila i postala jedina vladarka Egipta. Bila je ljubavnica Gaja Julija Cezara i sa njim dobila sina, Cezariona. Nakon Cezarovog ubistva, postala je ljubavnica Marka Antonija, sa kojim je takođe dobila dete, Ptolomeja XV. Kleopatra je dopustila da je ujede zmija otrovnica da ne bi učestvovala u Oktavijanovom trijumfu. Vergilije je u Paklu naziva, da prostite, „raspaljenom”.

Društvo iz Troje rezervisalo je separe. Predstavićemo najpre damu – Jelena, bila je Menelajeva žena, međutim, Paris ju je oteo, a to je izazvalo pohod na Troju i Trojanski rat. Interesantno je da za nju Vergilije kaže da ima „vatru u telu”. Dotični Paris je trebalo da dodeli nagradu najlepšoj između boginja Here, Atene i Afrodite. Jabuku sa natpisom „najlepšoj” dao je Afroditi zato što mu je obećala Jeleninu ljubav. Takođe, s njima je u društvu Ahilej, trojanski junak koji se zaljubio u Parisovu sestru Poliksenu, ali je, nažalost, ubijen, iz zasede, na dan venčanja.

Poslednji se pridružuje Tristan, bratanac kralja Marka od Kornvola, koji je bio poslat da dovede Izoldu iz Irske da bi se kralj venčao s njom. Na putu do dvorca njih dvoje su popili ljubavni napitak i zaljubili se jedno u drugo. Ostali su zajedno u tajnosti i zato malo čudi što Tristan večeras solira.

Za šankom osamljeni sede Frančeska i Paolo, dever i snaja koji su se zaneli čitajući knjigu o vitezu Lanselotu koji je bio zaljubljen u Đinevru, ženu kralja Artura, pa su se i sami zaljubili. Frančeskinom mužu se nije dopala ideja da suprugu deli sa bratom, pa ih je ubrzo oboje usmrtio. S obzirom na to da je Frančesku poznavao odranije, Dante je planirao da se pridruži ovom paru, međutim, zbog sažaljenja i jačine emocija, pao je u nesvest „ko što mrtvo telo pada”.

septembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.