Tor, ilustracija: Srećko Radivojevič

piše: Aleksandra Vujić

Najstariji sin oca svih nordijskih bogova, Odina, jeste bog Tor. On je vladar neba i onaj koji upravlja gromom, vetrovima, kišom i munjama. Pored toga, zbog svoje snage, čuvar je i sveta bogova (Asgarda) i sveta ljudi (Midgarda). Upravo zato, a i zbog toga što upravlja vremenskim (ne)prilikama, omiljen je kod smrtnika i smatra se bogom običnih ljudi. Pravičan je, dobrodušan, ali i temperamentan.

Tipično za Skandinaviju, Tor je prikazivan kao crvenokos, razvijen i bradat (Marvelov plavušan je ipak novija tvorevina). Nebom i zemljom putuje u svojim kolima koje vuku dve koze. Ukoliko ogladni (a Tor je poznat kao ljubitelj dobre gozbe), te koze zakolje i pojede, a nakon toga, uz pomoć svog čarobnog malja Mjolnira, blagoslovi kosti životinja i one ponovo ožive, spremne da ga vuku dalje i po potrebi budu ponovo pojedene.

Mjolnir (Munja) je čarobni Torov malj uz pomoć kojeg on nepogrešivo pogađa svoju metu, a zatim mu se malj vraća u ruku. Mjolnirom može rukovati samo Tor (noseći gvozdene rukavice) i, po nekim legendama, Torov sin Magni. Malj su napravili patuljci Brok i Eitri ili Brok i Sindri, u zavisnosti koji izvor pratite. Čuveno spadalo, bog Loki, zaslužan je za nastanak Mjolnira.  On se u svoju glavu opkladio sa patuljcima da ne umeju napraviti stvar koja je lepša od Odinovog koplja i Frejovog broda. Patuljci su prvo napravili zlatnog vepra (koji je pripao Freju) i prsten (koji je pripao Odinu), a dok su pravili malj, omela ih je muva i malj je izvađen ranije iz vatre, zbog toga ima tako kratku dršku. Ipak, i sa tim felerom, Mjolnir je lepši od koplja i broda, te je Loki patuljcima bio dužan svoju glavu. Spasio se zahvaljujući svojoj domišljatosti – naime, da bi mu odrubili, glavu patuljci su morali iseći vrat, a on nije bio deo opklade.

Umanjeni Mjolnir je često nošen kao privezak na lančiću, replike su spuštane sa mrtvima kako bi ih čuvale, a i neveste su blagosiljane njime. Zbog svog oblika koji je sličan krstu, lako je preživeo i dolazak hrišćanstva i ostao u cirkulaciji do danas.

Tor je bio izuzetno važan deo nordijskog panteona, te su i danas mnogi toponimi izvedeni od njegovog imena. Poštovan je čak i više nego Odin, koji je, iako vrhovni bog, imao promenljivu ćud, pa je često davao i oduzimao kako mu se prohte. Tor je, sa druge strane, bio pouzdani prijatelj svima.

Tor se često borio protiv čudovišnih bića, naročito divova, ali je ipak ogromna zmija Jormungand njegov najveći neprijatelj. Nju je Odin bacio u more Midgarda kad je bila mala, ali je ona previše porasla i na kraju je mogla da obmota čitavu zemlju. Jednom je Tor pokušao da izvuče džinovsku zmiju iz okeana dok je bio na pecanju, ali je zmija, uplašena zbog susreta sa Torom, pokidala strunu. Ipak, Tor i Jormungand će se konačno sukobiti prilikom Ragnaroka. Tada će bog ubiti zmiju, ali će umreti od otrova koji će ga poprskati.

jul, 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.