foto: Tamara Živković

piše: Tamara Živković

Sobarica je debitantski roman kanadske spisateljice Nite Prouz koji joj je odmah obezbedio mesto među najprodavanijim autorima Njujork tajmsa. Zaslugu za to najvećim delom odnosi Moli, junakinja ovog romana, iz čije neobične perspektive prolazimo kroz zamršenu misteriju koja se odigrala u Ridžensi grand hotelui u koju i Moli, bez svoje volje, biva uvučena.

Inspiraciju za ovaj roman Nita Prouz je dobila prilikom boravka u jednom hotelu, kada se u susretu sa sobaricom zamislila nad time koliko ta sobarica, čisteći njenu sobu, ima informacija o njoj, dok ona, sa druge strane, o toj istoj sobarici ne zna ništa.

„Kada obavim svoj posao, ostavljam vašu sobu besprekorno čistom. Vaš krevet je savršeno namešten i sva četiri jastuka rastresena kao da niko nikada na njima nije spavao. Prašinu i prljavštinu koja je ostala za vama usisivač je pokupio zauvek. Iz uglancanog ogledala pogled vam uzvraća vaše nedužno lice. Kao da nikada i niste bili ovde. Kao da su sva vaša prljavština, vaše laži i obmane izbrisani.

Ja sam vaša sobarica. Znam toliko mnogo o vama. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, šta vi znate o meni?”

Sobarica, Nita Prouz

Sobarica je zanimljivi, mistični triler, čiji zaplet počinje onoga trenutka kada glavna junakinja u sobi hotela pronađe jednog od gostiju mrtvog. Reč je o gospodinu Bleku, poznatom bogatašu, koji sa svojom skoro trideset godina mlađom ženom Žizel često boravi u Ridžensi grand hotelu. Time Moli postaje upletena u događaje koje je do tada imala prilike da vidi samo na televiziji i zbog svog neuobičajenog ponašanja postaje glavna osumnjićena za ovo ubistvo.  

No, ono što ovu nadasve uobičajenu priču o misterioznom ubistvu čini izuzetnom jeste upravo glavna junakinja. Moli je odrasla bez roditelja, samo sa bakom koja ju je naučila svemu što zna o životu, ali je baka nedavno preminula. Baka je takođe bila sobarica, tako da je i Moli svoj život posvetila urednosti i čistoći sveta oko sebe, te čistoti unutar sebe. Njeno poimanje sveta je drugačije. Iako se to u romanu nigde eksplicitno ne spominje, Moli ima poremećaj autističnog spektra.  

„Istina je da često ne umem da se snađem u društvenim situacijama; kao da svi igraju neku komplikovanu igru sa složenim pravilima koja svi znaju, ali koju ja uvek igram prvi put. Zabrinjavajuće redovno grešim u pravilima lepog ponašanja, vređam kada želim da udelim kompliment, pogrešno tumačim govor tela, kažem pogrešne stvari u pogrešno vreme. Samo zbog bake znam da osmeh ne znači nužno da je neko srećan. Ponekad vam se ljudi smeše kada vam se smeju. Ili će vam zahvaliti kada zaista žele da vas tresnu preko lica. Baka je govorila da se popravljam u čitanju ponašanja drugih – svaki dan u svakom pogledu, mila moja – ali sada se, bez nje, mučim.”

Sobarica, Nita Prouz

Moli ima poteškoća u razumevanju socijalnih interakcija, ne ume da čita govor tela, sve shvata doslovno. I njen način komuniciranja sa drugim ljudima je u sličnom maniru. Stoga je često predmet prozivki i šegačenja ostalih kolega koji sa njom rade u hotelu. Ona voli pravila i propise, rutinu, i strogo je se drži, jer promena nije nešto u čemu se ona snalazi. No, iako je većina gleda sa nipodaštavanjem, iako je ismevaju i smatraju osobom lakom za manipulaciju, Moli će, u trenucima kada je to najpotrebnije, uz pomoć prijatelja za koje nije ni znala da ih ima, pokazati svu svoju snagu.

Sobarica je, pored toga što je zanimljiv triler, istovremeno i roman o svim onim odbačenim, neprilagođenim, neuklopljenim pojedincima koji svojom izuzetnošću i čistim srcem čine ovaj svet lepšim mestom. Roman koji poziva na toleranciju i razumevanje, na poštovanje različitosti i roman koji nas podseća da su ljubav i prijateljstvo suština ljudskog života, ma kom spektru pripadali.

februar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.