Škorpion, detalj, ilustracija: Srećko Radivojević
Nije Škorpija, nego Škorpion! E, tako, poštovani čitaoci, sada kada smo jednu važnu stavku odmah razrešili, možemo preći na mitološku pozadinu iza znaka Škorpiona.

U stavu ljudi da ili jako vole ljude rođene pod znakom Škorpiona ili ih ne vole uopšte, ogleda se celokupna priroda tog znaka. Ako želite da personifikujete Škorpiona, ne morate gledati dalje od Fjodora Dostojevskog, apostola – kockara, ili Njegoša – pesnika, filozofa i vladike, koji umire od sifilisa.

Mit o Škorpionu jeste mit o velikom lovcu iz grčke mitologije, Orionu.

Prema predanju, Orion je bio polubog, sin Posejdona, boga mora. Za života smatran je velikim herojem i lovcem. Prema jednoj verziji mita, Orion se u lovu sa Artemidom, grčkom boginjom lova, uvredio jer se ispostavilo da je ona bolji lovac od njega. U naletu besa i sujete saopštava joj da će on, kao najbolji lovac na svetu, uloviti sve životinje koje postoje.

Artemida jeste bila boginja lova, ali je bila i zaštitnica životinja. Kako bi sprečila Oriona da izvrši svoju nameru, boginja šalje velikog škorpiona da ubije Oriona. Dvojac se dugo borio i na kraju, škorpion je zaista ubio Oriona.

Škorpion, ilustracija: Srećko Radivojević
Ipak, dvoboj je bio toliko silan, da je privukao pažnju Zevsa. On je, u znak zahvalnosti za dobro ispunjen zadatak, uzneo škorpiona na nebo, a kasnije i Oriona, na molbu Artemide, kako bi služio kao opomena za sve smrtnike prevelike sujete i ponosa. Zevs je to uradio, ali je ubijenog lovca postavio za 180 stepeni dalje od škorpiona, kako ne bi mogli svoj okršaj da  nastave na nebesima. Tako svake zime Orion lovi na nebu, dok se sa dolaskom proleća sklanja od nadolazećeg škorpiona.

Mit o Škorpionu krije priču o čoveku velikog potencijala i sposobnosti, koga sopstveni ego vodi u propast. Ali se isto tako može tumačiti i da, ukoliko ta osoba pobedi svoj ego, može da zasluži mesto među zvezdama.

Za sve osobe rođene između 23. oktobra i 22. novembra, kada Zemljom vlada znak Škorpiona, ne postoji treća varijanta. Ili ego ili zvezde. Ali izbor je na njima i autor im želi svu sreću na svetu.

piše: Andrej Pipović

oktobar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.