Set, ilustracija: Jelena Tizić

piše: Aleksandra Vujić

Ovomesečni bog, Set, koji ima izrazito negativne osobine, sin je Geba i Nuta, a brat Izidi, Neftis i Ozirisu. Braća Set i Oziris nisu se preterano volela. Setu se nije dopadalo što je njihov otac Ozirisu dodelio Nil i plodnu zemlju, a Setu suvu pustinju. Pored toga, Oziris je bio privlačniji, imao je lepšu suprugu i smrtnici su ga obožavali. Setova ljubomora i mržnja prema bratu je s vremenom samo rasla.

Set je opisivan kao biće sa ljudskim telom, ali glavom životinje. Vrsta životinje varirala je od opisa do opisa, pa je to mogla biti glava šakala, pustinjske lisice, hijene, antilope, okapija, žirafe, svinje, afričkog mravojeda, afričkog divljeg psa, hrta ili magarca. Set na glavi ima pljosnate rogove, a kosa i oči su mu crveni, a to je u skladu sa tim što je božanstvo pustinje.

Crvenokosi ljudi su u Egiptu smatrani potomcima Seta, i okolina je pazila da ih ne iznervira jer su se bojali da je i njihova narav nasleđena od ovog boga.

Kako to ponekad biva kod bogova, Set je oženio Neftis, a kako nisu mogli imati dece, Neftis je otišla kod Ozirisa i rodila mu Anubisa. Ovaj događaj nije pomogao da braća zakopaju ratne sekire. Seta je obuzela mržnja i on ubija svog brata. Prema nekim izvorima, on se pretvorio  u krokodila ili nilskog konja, i tako ga je dokrajčio, a prema drugima je proces ipak bio malo kreativniji i duži. Naredio je da se napravi izuzetno lep zlatni sarkofag, baš prema dimenzijama svog brata. Zatim je organizovao večeru na koju je pozvao mnoštvo gostiju, ali i, naravno, Ozirisa. Na vrhuncu zabave, sluge su unele sarkofag i Set je objavio da će ga pokloniti onome ko bude stao u njega (bogovi su očito imali čudno shvatanje pojma zabave).  Gosti su se smenjivali i, kada je Oziris došao na red, Set je hitro zatvorio težak poklopac sarkofaga, a sluge su ga brzo odnele i bacile u Nil. Izida nije olako odustala od svog muža (i brata), već ga je tražila po reci. Kada ga je pronašla, oslobodila ga je i dovela kući, ne slutivši da ga vodi pravo u smrt. Set je, nakon što mu prefinjeniji plan nije uspeo, posegao za mačem i jednostavno isekao svog brata na četrnaest delova. Kako ga je Izida ipak spasila iako je raskomadan možete pročitati u jednom od prethodnih članaka. Nakon toga, Set je preuzeo vlast nad Egiptom, ali je to bilo kratkog daha jer je Oziris imao sina, Horusa, koji je, nakon što je stasao, bio željan osvete.

Set nije prezao ni od čega, pa je sirotog Horusa oslepeo, ali je Izida uspela da mu povrati vid. Nakon toga je Set pokušao čak i da ga siluje, pa je ostalim bogovima objavio da je Horus lakog morala jer je spavao sa njim. Ni to mu nije uspelo jer su bogovi saznali istinu. Na kraju je Set izazvao Horusa na trku kamenim čamcima. Horus je na prevaru ipak upotrebio drveni čamac, te je pobedio strica čiji je čamac potonuo. Set se, po svom običaju, pretvorio u nilskog konja i prevrnuo je Horusov čamac. Ipak, bogovima je bilo dosta Setovog besa, pa su okončali ovaj sukob – Horus je postao vladar Egipta, a Set je konačno prognan.

 Uprkos tome što je bog izrazito negativnih osobina, Set je bio obožavan i skulpture i amajlije vezane za ovo božanstvo su pronalažene širom zemlje, dok je najraniji buzdovan na kojem se nalaze simboli vezani za Seta, pripadao jednom od prvih faraona Egipta. Smrtnici su ga cenili zbog njegovih ratničkih veština, kao i zbog toga što ih je naučio kako da rade sa metalom.

maj, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.