foto: MoonQueen

piše: MoonQueen

Iako zvanično prva polovina septembra još uvek važi za leto, mnogima je prvi dan škole označitelj početka jeseni. One kojima još uvek nije bilo dovoljno toplote i sunca vodimo u Muzej Zepter i novu izložbu Sećanja na Milenu JNK, čije su slike pravi način da se oda poslednji pozdrav najtoplijem godišnjem dobu. Na izložbi ćete imati prilike da vidite dela umetnice Milene Jeftić Ničeve Kostić koja pripadaju zbirci Kuće legata u Beogradu, pre svega slike nastale u okviru ciklusa Cvetanje, na kojem je radila od 2000. do 2006. godine, zatim ciklusa Bulke, Tropi, ali i nekoliko decenija ranije nastalih Belih slika.

foto: MoonQueen

Bujnost i šarenolikost prirode, uhvaćeni kičicom umetnice, čekaju zaljubljenike u čudesni svet flore, ali i one koji uživaju u delima apstraktne umetnosti – kratkim potezima kojima pokret četkice ostaje vidljiv na nanosu boje Milena stvara kaleidoskope različitih cvetnih vrsta. Svaki od cvetova koji su slikarku inspirisali na stvaranje sveden je na paletu boja koje čine ne samo njegov izgled, već i njegovu suštinu, zbog čega svaka od slika čini i sopstveni mikrosvet, pa i nagoveštaj svojevrsne mikroklime. Neće biti potrebno da pročitate legendu da biste shvatili da je platno ispunjeno nežnožutim, bledozelenim i svetloplavim nijansama cvet mimoze, ujedno biljka i nagoveštaj proleća, bakine kristalne vaze izvađene iz kredenca, prvog toplog dana u godini u kojem skidamo jaknu i ostajemo samo u majici, kontrast žute biljke i plavog neba… Bulke su, naprotiv, prikazane kao teška toplina središnjeg dela godine, ljubičasti sumrak i crveno nebo, miris opijenosti, dalekog istoka i sna (letnje) noći.

Na jednom platnu videćete i kale koje je u samom naslovu slike Milena posvetila svojoj koleginici, čuvenoj slikarki čije vam ime nećemo otkriti. Posetite izložbu i saznajte koja je velika umetnica inspirisala našu slikarku na stvaranje i podsetila je upravo na cvet kale.

foto: MoonQueen

Tu su i predstave tropskih predela koje asociraju na šuštanje lišća, duboke senke prašume, vlagu i svet samodovoljan, nezavisan od ljudske egzistencije. U apstraktnom šipražju skrivaju se opasne i egzotične životinje čije se šare, dizajnirane rukom prirode, na Mileninim platnima utapaju u pozadinu i beže logičnom poretku stvari te tigar postaje ujedno i sneg U snežnoj vejavici, a zebru ću vam ostaviti da sami pronađete na kojem se platnu sakrila.

Priroda je bila velika pokretačka snaga Milene Jeftić Ničeve Kostić. Iako je živela u gradu, umetnica je puno vremena provodila u parkovima, svesna inspiracije koju crpi iz prirode i koja joj je bila neophodna za stvaranje, kako je sama govorila.

foto: MoonQueen

Na drugom spratu nalazi se nekolicina dela drugačije tematike, rađena u kombinovanim tehnikama uz upotrebu flomastera, tuša, papir-mašea, koje pripadaju ciklusu Belih slika, nastajalih tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Ovog puta Milena se poigrava oblicima i, dodajući slojeve materijala ili predmete, na platnu stvara treću dimenziju. Tu će vas zateći nekoliko krojačkih salona, jedan Beli enterijer, Ruzičasta glava, Jedan čovek i jedna žena

Izložba Sećanja na Milenu JNK otvorena je do 19. septembra, što znači otprilike do kalendarskog kraja leta. Mi vam preporučujemo da je posetite i upoznate se sa radovima ove umetnice, uhvatite još malo letnjih boja u oku i zajedno sa nama spremno zakoračite u predstojeću jesen.

foto: MoonQueen

Milena Jeftić Ničeva Kostić rođena je 1943. godine u Tomaševcu. Na tadašnjoj Akademiji a današnjem Fakultetu primenjenih umetnosti diplomirala je 1968. godine, a postdiplomske studije završila je 1971. godine na katedri za scenski kostim. Godine 1969. radila je kao modna kreatorka u fabrici trikotaže Zelengora. Krajem iste godine postala je deo pozorišta Duško Radović. Kostimografijom, scenografijom i lutkarstvom bavila se uporedo sa slikarstvom.

Milenin slikarski rad osamdesetih godina pripadao je Novoj figuraciji i Novoj predmetnosti, a zatim i mnogim optičkim i kolorističkim eksperimentalnim pravcima bliskim op-artu i pop-artu. Poslednjih decenija života umetnica se okrenula svetu flore.

Njen rad nagrađivan je mnogim prestižnim nagradama, kao što je nagrada za životno delo Mali princ u domenu rada u dečjem teatru koja joj je dodeljena 2005. godine. Dela joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Umrla je 2021. godine u Beogradu.

septembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.