foto: Wikipedia

Nadimak Sani autora ovih redova gotovo redovno podseća na jednog od najvećih golgetera koji je domaći fudbal imao i prvog selektora naše reprezentacije čiji rad pamti – Slobodana Santrača. Ono što me ne bi čudilo jeste da je nadimak dobio po temi ovog teksta, jer nakon izlaska dotične/ove pesme, ovaj nadimak je imao svaki Aleksandar ili Aleksandra, Sandro ili Sandra, Sanel ili Sanela.

Sunny  je singl sa istoimenog albuma američkog R&B i džez muzičara Bobija Heba. Kao i većinu Afroamerikanaca, Heba nije zaobišlo specifično, strahom, patnjom i naporom napregnuto detinjstvo. Dete je slepih muzičara, pa je sa svojim bratom Heroldom, koji će se ispostaviti kao inspiracija za ovu pesmu, od malih nogu nastupao na raznim priredbama i po raznim mestima, zarađujući za hleb. Pored klavira i gitare, specijalizovao se za jedan specifičan instrument, a to su – kašike! Pretpostavljam da daju efekat kastanjeta, a ovaj neobični talenat iskoristiće u saradnji sa legendom ranog rokenrola, Boom Didlijem.

Predsednički Lincoln Continental, crna kabrio-limuzina  iz 1961. godine, 22. novembra, 1963. godine, vozila je američkog predsednika Džona Kenedija i njegovu prvu damu Džeklin (narodski rečeno – Žaklinu) niz Dili Aveniju teksaškog grada Dalasa. Čim su malo zamakli niz ulicu, iz zgrade teksaške školske biblioteke, začuli su se pucnji. Usled pogotka kroz lobanju i leđa, predsednik Kenedi je podlegao povredama i poslednji je američki predsednik koji je stradao u atentatu. Brojne teorije zavere, napisane knjige i brojni snimljeni filmovi mogu vam biti vodilja za bliže upoznavanje sa ovom temom. No, kakve veze ovo ima sa Hebom? Pa, upravo sa onom rasnom pozadinom sa početka priče. Kenedijeva smrt je donela, ispostaviće se, kratku neizvesnost u pogledu razvoja ljudskih prava, pre svega prava Afroamerikanaca, ali i drugih „obojenih” naroda, u sudbonosnoj dekadi za ovo pitanje. No, potonji predsednik Lindon Džonson je, bukvalno, progurao Civil Rights Act u Senatu, što je značilo postepeno slabljenje rasne segregacije u SAD, ali koja je, nažalost, i danas vidljiva.

Dan posle, 23. novembar, 1963. godine. Međutim, za Bobija Heba, to je bio dan, a pogibija predsednika je bila dan pre. U večernjim časovima, u njegovom rodnom Nešvilu, na pločniku ispred jednog noćnog kluba palo je telo njegovog rođenog brata i kompanjona iz mladih dana, Herolda „Hala” von Heba, kako je bilo puno prezime i samog Bobija. Stradao je od noža pijanog posetioca.

Kako je bilo Bobiju, možemo samo da pretpostavimo. Porodična tragedija, slepi roditelji koji, suštinski padaju vama na pleća, a preko toga jedan opšte nesiguran period u zemlji u kojoj živite nakon ubistva predsednika. No, Heb je odlučio da izbije klin klinom. Na nesreću treba odgovoriti optimizmom, nadom za bolje sutra. Pune tri godine, ova pesma je čamila u Hebovoj svesci za pesme, dok je on za to vreme bio studijski i live muzičar na drugim projektima. No, grupa Torpedo Boyz je na svom singlu Trust, Integrity & Pure Love, u pesmu uvrstila audio-snimak Heba na kojem je tačno opisao tok stvaranja pesme. U to vreme je radio u jednom njujorškom baru, kada su se ovi nesrećni događaji desili. Kako to obično biva, šok se anestezira alkoholom, pa je, nakon izvesne količine viskija, Heb počeo da halucinira. Prividelo mu se ljubičasto nebo, tako jako i živo da se prosto plašio da zaspi. Ali gitara je bila u ruci, pesma se rađala.

Te večeri rodio se jedan veliki hit koji je obrađen nebrojeno puta. Ali, nije zabeležen prvo iz Hebovih usta. Naime, ovu numeru je prva snimila japanska pop pevačica Mieko Hirota. Ubrzo, snimio je i sam Heb, pa je pesma došla na drugo mesto Billboard top-liste. Međutim, rang na top-listi nije uvek merilo. Heb je dobio veliku počast u svojoj karijeri – turneja sa Bitlsima 1966. kroz Ameriku, a ostalo je zabeleženo da je nastupao i na poslednjem koncertu liverpulskih velikana, a paradoksalno, ovako sunčanu pesmu obavila je čuvena magla San Franciska prilikom izvođenja. Ostaće upamćen po tome što je bio jedan od prvih „crnih” muzičara koji je nastupio na čuvenom radijskom programu kantri muzike Grand Ole Opry u rodnom mu Nešvilu. Heb je nakon nekog vremena snimio i disko verziju svog hita, ali to nije najbolja disko verzija ove pesme, jer je vlasnik iste grupa Boney M, koja je, po skromnom mišljenju autora proslavila ovu pesmu širom sveta iako se ne može zanemariti da je, kako Hebova, tako i verzija koju je snimila Šer, imala znatnu popularnost. U moru ostalih velikih zvezda koje su obradile ovu pesmu, izdvajaju se: Stivi Vonder, Marvin Gej, Ela Ficdžerald, Frenk Sinatra, Brajan Adams… Pesma nije zaobišla ni tada dominantno obrađivačku pop scenu Jugoslavije, a Bisera Veletanlić je, na tekst Đorđa Novkovića, obradila ovaj svetski standard, a singl je nosio ime, pogađate, Sani.

Opasna je ova pesma, ali je i Sani bio opasan fudbaler.

piše: Pavle R. Srdić

 

Link 1 : https://youtu.be/ubvYQxTXO3U

Link 2 : https://youtu.be/yD8DcgpLp_w

Link 3 : https://youtu.be/EUOiSpJY0QE

One thought on “Sani”

  1. zdravo. da li neko zna kako se zove crtani u kom nekog princa pretvore u psa i neka plava devojka ga usvoji. taj pas moze da leci ljude. zatim dilaze njegovi neprijatelji koji ga kidnapuju pa ga ta devojka trazi. nju zarobe i cuva je cuvar koji spava otvorenih ociju. pohavljuje se i njena majka u vidu duha koja joj pomaze da probadje put…

Leave a Reply

Your email address will not be published.