foto: Ivana Novaković

piše: Ivana Novaković

Čarolija u Ulici brestova

Ulica generala Drapšina u Kikindi, koja je dugo poznata Lalama i Sosama, zahvaljujući svetski popularnim sajtovima Bored Panda i Architecture and Design, proslavila se i u celom svetu. Naime, na njihovim listama je ušla u top 30 najlepših ulica sveta i tako postavila Kikindu rame uz rame sa velikim metropolama.

Zeleni tunel od upletenih krošnji čine oko 400 stabala američkog koprivića iz porodice brestova i po koje stablo lipe i javora koja su zasađena 1946. godine. Međutim, na planovima grada iz sredine 19. veka postoje ucrtani drvoredi u ovoj ulici, tako da se veruje da je ovo bio produžetak nekadašnje prakse.

Prava čarolija nastaje uvek kada se smenjuju godišnja doba. Sa svakom promenom boja lišća se menja, ono se rađa i umire u istoj godini i sve je kao svojevrsni performans koji se lagano odvija u skladu sa banatskim načinom života. Ova čarobna aleja pleni i građevinama koje je flankiraju (štite s boka). Fasade mahom starijih kuća, sa dekorativnom plastikom i živopisnih boja kao da još više uvlače slučajnog prolaznika i pružaju mu nezaboravno iskustvo.

Na kraju nam ostaje da se prepustimo i pokušamo da se vratimo prirodi, sada kada smo joj najpotrebniji.

Muzej Terra – Prometejev potomak

Neraskidiva veza čoveka i zemlje je posebno naglašena u Kikindi, gde se bogat materijal sa dna Panonskog mora poštuje, oplemenjuje idejom i oživljava vatrom. Kikindska glina 1866. prvi put ulazi na velika vrata industrije kroz građevinski materijal i proslavlja Veliku Kikindu u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji.

foto: Ivana Novaković

Kako bi se iskoristio potpuni potencijal materijala, akademski vajar Slobodan Kojić 1982. organizuje prvi Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti u Kikindi. Radi ne samo na afirmaciji terakote i razvoju skulptorske umetnosti, već i na njenom izučavanju. Ovaj jedinstveni umetnički događaj svake godine u julu okuplja umetnike iz celog sveta, koji imaju priliku da stvaraju i da se usavršavaju.

foto: Ivana Novaković

Zahvaljujući Simpozijumu, Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra ima najveću svetsku zbirku savremene skulpture u terakoti, pretežno velikog formata i upravo to je uslovilo otvaranje Muzeja Terra 2017. godine. Zgrada koja čini muzej ima kulturnu vrednost sama po sebi. Sagrađena je 1884. kao manjež, drugi po veličini u Austrougarskoj sa impresivnom površinom od 2100 metara kvadratnih bez ijednog potpornog stuba koja posmatrača ostavlja bez daha. Kroz preklapanje prošlosti i sadašnjosti, industrije i umetnosti, krhkosti i postojanosti, uz odlučnost i neizmernu ljubav svih saradnika, Terra dobija zasluženo mesto u internacionalnom kulturnom prostoru.

foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković

februar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.