foto: Maja Macanović

Pre svega, ovo nikako nije knjiga za čitanje pred spavanje. Pod jedan – moguće je da će vas, kao i mene, od priča koje vas čekaju među njenim stranicama izdati suzni kanali, pa ukoliko planirate da se sutradan pojavite na poslu, fakultetu ili školi iole pristojnog izgleda, predlažem čitanje u toku dnevnih časova. Ako ste više od onih kojima teške i fascinantne životne priče drugih ljudi bude adrenalin i želju da poletite, besana noć vam predstoji i u tom slučaju. Knjiga vas svakako neće ostaviti ravnodušnima. Čitajte je (obavezno!) ali ne pred spavanje; dajte sebi dovoljno vremena u toku dana da ,,izguglate” više informacija o ličnostima koje ćete sresti na ovim stranicama, jer, sigurna sam, barem će vas jedna zainteresovati da o njoj saznate više.

Evo o čemu je reč. Knjigu Priče za laku noć za male buntovnice potpisuju dve autorke, Elena Favili i Frančeska Kavalo, a ilustracije su proizišle iz četke i kompjuterskog miša šezdeset ilustratorki širom sveta. Kroz sto priča, napisanih jednostavnim jezikom, jer je knjiga namenjena deci (ali nikako samo njima) autorke su predstavile sto značajnih žena sveta. Među njima su se našle čuvene istorijske ličnosti, poput egipatskih kraljica Hatšepsut i Kleopatre, grčke fizičarke i filozofkinje Hipatije, zatim naučnica, umetnica, pronalazača i spisateljica novog doba, sve do političarki, naučnica, aktivistkinja i avanturistkinja savremenog sveta. Od knjige nemojte očekivati da će vam reći baš sve o ovim ženama, no to i nije njen cilj. Kroz dva-tri pasusa teksta, koliko staje na jednu stranu, autorke su imale želju da ukratko predstave pojedine ličnosti, a ne da pruže detaljan pregled njihovih života i dostignuća. Dakle, propusta ima, pogotovu kada su u pitanju one dame o kojima se zaista puno pisalo i o kojima je sačuvano puno podataka, ali to ne mogu zameriti autorkama jer je njihov cilj bio da čitaoce zainteresuju i navedu da junakinje priča istraže sami i o njima saznaju više iz nekih drugih izvora. Svaka priča propraćena je simpatičnom i zanimljivom ilustracijom, a koliko mi se učinilo, autorke su se trudile da ilustratorke budu zemljakinje dama o kojima se u pričama govori.

foto: Vulkan

Tako se u ovoj knjizi našla i jedna srpkinja, Jelena J. Dimitrijević, književnica i svetska putnica iz onog perioda kada je putovati po svetu značilo rizikovati život na svakom koraku i kada je svet još uvek bio podeljen između nekoliko najmoćnijih država i monarhija. Jelena J. Dimitrijević je u svojim spisima opisala sedam mora i tri okeana, Damask, Palestinu, Indiju, Šri Lanku, Kinu, Japan… Gde god da je otputovala, zanimala se za život običnog stanovništva, a posebnu pažnju je obraćala na žene, njihove navike, običaje, prava, obaveze, rituale. Za Priče za laku noć Jelenu je nacrtala ilustratorka Selena Danilović.

Knjiga se završava dvema belim stranama. One predstavljaju namerno ostavljen prostor za priču koju vlasnica knjige treba da napiše o sebi, i za njen autoportret. Ne zaboravite, knjiga je napisana tako da bude prilagođena deci i trebalo bi da pokaže i dokaže devojčicama širom sveta da su itekako sposobne za velike stvari, da u njima probudi i potkrepi hrabrost, volju, ideje, maštu, samopouzdanje, razboritost, veru u sebe, pa i inat. Ubacivši sebe među korice ove knjige, kao sto prvu značajnu ženu sveta, svaka mala buntovnica može dobiti makar mali podstrek da to jednog dana zaista i postane. Zamislite koliko bi bilo genijalno da za sto godina neko pronađe ove knjige i među njihovim poslednjim stranicama rukom pisane biografije i crtane autoportrete onih koje su u međuvremenu ušle u neki novi, prošireni i dopunjeni pregled najznačajnijih žena sveta!

Negativne strane knjige, jer ima i takvih, su, nažalost, insistiranje na ličnostima iz Sjedinjenih Američkih Država. Procenat zastupljenih ličnosti iz SAD je značajan, u odnosu na ličnosti iz ostalih zemalja. Prema mom mišljenju mnogo zanimljivije i korisnije su one priče koje se bave junakinjama iz nama manje poznatih sredina i koje su u državama o kojima malo znamo (jer se o njima malo govori) napravile velike i značajne poduhvate. Takođe, ja bih lično neke od predstavljenih žena izbacila iz ovog pregleda, a neke druge ubacila, ali (i to je jedno veliko ali!) sa svim svojim nedostacima i propustima, radosna sam što ova knjiga konačno postoji. Napisana je 2016. godine i to je prva knjiga za decu koja se bavi značajnim ženama sveta i koja je prevedena, i stoga dostupna, u velikom broju zemalja. Ponavljam, napisana je (tek) 2016. godine. Pa neka i ima mana, važno je da je izdata, da je prevedena na većinu svetskih jezika, da može da se kupi i čita – ćerki, sestri, drugarici, mami, baki, komšinici, učiteljici. Sa druge strane, iako je naslovljena na ,,male buntovnice”, itekako smatram da bi je trebalo kupovati i čitati i sinu, bratu, drugu, tati, dedi, komšiji i učitelju. Elena i Frančeska su nam zadale domaći zadatak ovom knjigom. Na nama je sada da je prepravljamo i dorađujemo i tako dopunjenu predajemo budućim naraštajima.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.