foto: Promo

U Beogradskom dramskom pozorištu u petak, 9. marta, u 20h održaće se premijera predstave Treći prostor u organizaciji Centra za umetnost pokreta PERPETUUM.  

Predstava nosi naziv po medicinskom terminu koji opisuje reakciju organizma u stanju šoka. U Trećem prostoru je ovaj medicinski fenomen elaboriran, metaforički prenesen na društvenu zajednicu i prikazan kroz pojedinca koji je osnovna jedinica društva. Fenomen trećeg prostora, u kojem organizam ili preživljava ili umire, plesno je oslikan kroz jedinku koja se manifestuje u različitim stanjima i pojavnostima kroz proces borbe za svoj opstanak u najnepovoljnijim uslovima.

Prvi stav:

Uvod u stanje šoka i bolesti celog organizma i svih organskih sistema.

Drugi stav:

Druga osobina šoka kao bolesti je dinamičnost koja vlada u organizmu pri odbrani.

Treći stav:

Treća osobina je „mesto na kojem bolesnik umire” u šoku. To mesto jeste unutar ćelije. Jedan faktor, bez obzira na uzrok, angažuje ceo organizam da uspostavi poremećenu biološku ravnotežu i vrati organizam u njegovo prvobitno stanje.

foto: Promo
Učesnici:

Autor projekta i koreograf: Svetlana Đurović

Kostim: Ida Ignjatović i Ana Nesimovski

Fotografija: Andrijana Tomić

Kamera: Dejan Ostojić

Video: Ranko Lasica

Organizacija i marketing: Ranko Lasica

Dizajn: Andrijana Tomić

Igrači: Ana Obradović i Nevena Ilić

Tekst govori: Slađana Pajčić

Muzika: Kompilacija autora (L.V. Betoven, J.S.Bah, F.Glas)

Tekst: Emil Sioran

U ovoj analizi života i njegove dinamike poslužili smo se jezikom pokreta, muzike i poetične proze da bismo pokazali koliko nam nije dobro i koliko podržavamo život.

-Svetlana Đurović

Centar za umetnost pokreta PERPETUUM ( prvobitno MADLENIUM) je osnovan 1999. godine u Beogradu kao nezavisna, neprofitabilna umetnička organizacija, čiji je glavni cilj podrška kreativnosti i edukacija mladih u sferi savremenog plesa. Centar je od samog početka u svom radu forsirao različite vrste praksi koje danas manje ili više egzistiraju u plesnoj umetnosti, pružajući svojim polaznicima širok dijapazon izbora, i stvarajući, na taj način jednu solidnu osnovu za dalja individualna usavršavanja i nadgradnju. U okviru centra postoje sekcije za: savremenu igru, klasičan balet, jazz-dance, yogu, aikido.

Posebno su posvećeni radu sa mladima koji imaju veće aspiracije prema savremenoj plesnoj umetnosti, i očekuju da budu prepoznati i podržani u svom stvaralačkom radu. Kao rezultat ovakve koncepcije, već na samom početku njihovog rada formirana je igračka trupa PERPETUUM DANCE COMPANY koja na najbolji način prezentuje njihov edukativni i kreativni rad, na najeminentnijim svetskim i domaćim scenama. Osim navedenih aktivnosti centar se bavi još nizom delatnosti, koje su bazirane na širokoj saradnji i povezivanju sa plesnom zajednicom kako u našoj zemlji, tako i u svetu.

Osnivači Centra za umetnost pokreta PERPETUUM su Svetlana Đurović, koreograf i umetnički direktor, i Ranko Lasica, tehnički direktor.  

„Rad ansambla Perpetuum i koreografa Svetlane Đurović pratim sa zadovoljstvom od samog početka njihovog samostalnog rada.

Za nekoliko godina upornog i uspešnog rada dosegli su umetničko delovanje svetskog nivoa. Svakako da predstavljaju domet koji može i treba da predstavlja našu zemlju u svetu i da izaziva pohvale našoj igračkoj kulturi.

Konačno, oni su to godinama potvrđivali mnogobrojnim nagradama na našim baletskim scenama, na Festivalima koreografskih minijatura koji su imali izuzetno solidan i zahtevan takmičarski program internacionalnog karaktera. I ne znajući da njihova izvođenja prati stručnjak iz SAD, osvojili su ga svojim visokim koreograskim nivoom i izvođačkim umećem i bili pozvani na gostovanje u organizaciji Kenedi centra. Već sama činjenica da su nastupali na sceni ovog prestižnog centra je dovoljna kao najpozitivnija preporuka – mnogi odlični američki umetnici maštaju da budu pozvani da igraju na njoj.”

– Milica Jovanović , istoričar baleta i baletski kritičar

Više o PERPETUUM DANCE COMPANY možete pogledati na njihovoj veb stranici, blogu ili Fejsbuk stranici

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.