Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

piše: Ana Samardžić

Rubrika Detalj za kraj svaki put donosi neko drugo umetničko delo, tako da se ime autora i naziv dela ne pominju nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije sami saznate o kom delu i umetniku je reč i da svoje odgovore podelite sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.

Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Ako je kraj zimskog raspusta ili, tačnije, taj neki period pred kraj januara, onda to znači početak škole i drugog polugodišta. Neka baš škola bude prvi nagoveštaj o ovoj slici. Drugo što može da vam pomogne da je odgonetnete jeste činjenica da ona ima mnoštvo detalja, pa na njih treba obratiti pažnju.

U detalju slike na kome je fokus, predstavljen je dečak koji je, okrenut leđima posmatraču, zakoračio stepenik, a pored njega vidljive su još ruke dveju osoba i noge treće. Dakle, na slici su minimum četiri osobe. Umetnik koji je naslikao ovo delo posedovao je neverovatan osećaj za detalj, kao i preciznost, što se može primetiti prvenstveno na osnovu najrazličitijih predstavljenih tkanina, od kojih pažnju privlači najpre crveni ćilim sa tradicionalnim etno motivima, a potom i rukav osobe koja pridržava dečaka. Naspram ovih dezena, iznad nogu treće osobe, uočavaju se nešto drugačiji ornamenti i kolorit tkanine koji ukazuju na to da je reč o posebnoj odeždi. O enterijeru u koji su akteri slike smešteni govore i mermerni pod, stepenice, ali i predmeti poput knjiga, dokumenata, pisaljke i mastila, ali i jedna povelja koja otkriva o kom svetu, tradiciji i periodu je reč. Slika se može smatrati istorijskom, ali i žanrovskom crkvenom kompozicijom, po kojima je ovaj umetnik, između ostalog, bio poznat. On je stvarao u duhu idealizovanog realizma i istorizma, a takvu ulepšanu stvarnost smeštenu u rekonstruisanu prošlost možemo videti i na ovoj slici.

Ovo delo je nastalo 1921. godine kao porudžbina Državne štamparije (jedne kraljevine iz tog vremena) u cilju umnožavanja za škole i crkvene opštine, ali u celosti je nosilo i ideju o jedinstvu i zajedničkoj prošlosti novonastale države i posebno o kultu i značaju predstavljene ličnosti sa dugom tradicijom, kojoj su i drugi umetnici posvetili pažnju. Da li znate o kojoj slici je reč i ko je njen autor?

Rešenje iz prethodnog broja: Đovani Lorenco Bernini, Otmica Prozerpine (ili Otmica PersefoneHad i PersefonaPluton i Prozerpina), 1621-1622, Galerija Borgeze, Rim

foto: Wikimedia

januar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.