foto: Jovana Kapriš

piše: MoonQueen

U februaru vas upoznajemo sa Zlatkom Stevanovićem, pesnikom, muzičarem i profesorom srpskog jezika i književnosti, autorom zbirke pesama Dnevnik u osam koja je 2019. godine objavljena u izdanju kuće Darma books. Kada sam pročitala naslov ove zbirke, pomislila sam da je u pitanju emisija koju u osam sati uveče pratimo na TV kanalima, ali sam već tokom čitanja shvatila da se Zlatko poigrao rečima jer se većina pesama može tumačiti kao lični, dnevnički zapis mladog čoveka koji tumara kroz svakodnevne, uobičajene, manje ili više mučne, smešne i apsurdne situacije. Nešto kasnije, u razgovoru Zlatko mi je potvrdio da njegov Dnevnik počinje kao intiman dnevnik pojedinca, ali se do kraja zbirke pesme sve više približavaju opštim temama savremenog društva, njegovim problemima, marginama i nesavršenostima, nudeći čitaocu na kraju i neku vrstu potvrde asocijacije na informativni Dnevnik ponuđen u naslovu.

„Za pokretnom trakom pakujemo godine/ jedan bar-kod za mladost što odlazi/ u tuđe ruke koje su zaslužile/ sve što mi nismo/ srećom traka je brza/ a brz je ispraćaj najbolji”, kaže Zlatko opisujući osećaj jedne čitave generacije.

foto: Darma books

Pesme u zbirci nisu podeljene na unutrašnje cikluse već je njihova veza emotivna i stoga prirodnija. One su svedoci jednog perioda autorovog života, pet godina pisanja i promišljanja na koja su uticali veliki i mali događaji, te su, na primer, insomnija, san i buđenja motivi koji se često susreću, dok je pesma Podne na Bajloniju zaista bila inspirisana odlaskom na pijacu i grafitom koji se u njoj pominje. Osećaj težine dosade, letargije i malodušnosti čini da se na stranicama pesničkog dnevnika pronađu mnogi mladi ljudi današnjice koji, poput junaka ovih pesama, žive u socijalističkim stanovima na periferiji, posmatraju smenu svetlosti na plafonu ne uspevajući da utonu u san i pale, ali ne gledaju History Channel, preumorni za bilo kakav nov sadržaj nakon radnog dana. Ipak, pesme druge polovine zbirke pozivaju mlade na socijalno angažovanje, nudeći ideju buđenja i borbe protiv nepravdi savremenog sveta. Svakodnevica je potentno polje inspiracije, kaže Zlatko, smatrajući da poezija ima moć da čitaoca učini društveno aktivnim, nudeći mu vrstu socijalne osetljivosti.

Kako nezvanično saznajemo, Dnevnik u osam je zapravo druga Zlatkova zbirka poezije. Prva, nazvana Modrine, do sada nije štampana, mada je većina pesama bila objavljivana po periodici, poput časopisa Afirmator ili časopisa Trag. Modrine čine pesme bliže ekspresionističkom izrazu, nakon čega je u Zlatkovom stvaralaštvu došlo do preloma i promene koja je njegovo pisanje okrenula svakodnevnim temama i narativnosti.

U pripremi je i nova zbirka poezije pod radnim naslovom Koga boga. Stilski će biti slična Dnevniku u osam, s tim što će više pažnje biti usmereno na društveno angažovane teme. Zlatko kaže da na njoj radi četiri puta kraće, ali da je već znatno obimnija od prethodne zbirke i da nema krajnji rok, već da će kao i u slučaju Dnevnika sačekati da rukopis sam sazri i postane zaokružena celina. Ipak, neke od pesama koje će se naći u novoj zbirci već su dostupne na onlajn portalima, poput poeme Čiča Boban, koja govori o životu i sećanjima jednog penzionera, zaboravljenog i ostavljenog od svih. Tu je pesma Nemačka ima posla za sve, čiji je naslov ironično preuzeta krilatica sa jednog od propagandnih plakata tokom Nemačke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu. U savremenom svetu ona dobija novi smisao koji nam je, nažalost, svima dobro poznat, a koji Zlatko sabira stihom „Moja se generacija iselila” (kao što je i moja).

„Moja se generacija iselila

Nemačka ima posla za sve

tešili su nas tako i ranije

oni što lupaju šakom o sto samo u svojoj kući

bilo je to za vreme onog prošlog rata

mada ovde svi i dalje traju

još vagamo ko je bio gori

upiremo prstom preko rovitih rovova

tužno je sve to i mučno taman toliko

da ti ne da mira i da ti se zgadi

neki bi rekli da čovek daje sebi na značaju

kad dozvoli da ga tište stvari

toliko veće od njega

ali osetim ponekad slabost

kriva je ta paralelna slika sreće koja me proganja

ta detinja nada

da bi sve moglo biti bolje.”

foto: Orfisti

Zlatko je i jedan od osnivača udruženja Orfisti koje su 2010. godine pokrenuli studenti srpske književnosti, a kojima su se tokom godina pridružili i mnogi drugi. Cilj udruženja je razmena iskustava stvaranja mladih autora koji jednom mesečno imaju priliku da svoje poetske i prozne radove čitaju pred publikom i od nje dobiju kritiku na licu mesta. Za razliku od radionica kreativnog pisanja, među Orfistima nema glavnog autoriteta, tako da svi prisutni imaju jednake prilike da podele svoje utiske i zapažanja, a autori testiraju svoju hrabrost i izdržljivost pred entuzijastičnim kritičarima kojima je analiza književnog dela ljubav, poziv i struka. Promenjeni uslovi okupljanja su radionice Orfista od prošle godine preselile u onlajn svet, tako da im se možete priključiti i vi, barem kao posmatrač.

Inspirisani pesmom Branka Miljkovića Triptihon za Euridiku, Zlatko i njegove kolege sa studija organizovali su udruženje Orfisti koje je imalo ulogu radionice kreativnog pisanja. Poput antičkih pesnika ili parnasovaca, i Orfisti su svoje književne večeri uglavnom završavali u prirodi – parkiću, uz ritualno ispijanje rujnog piva.

Udruženje Orfista broji oko osam stalnih članova, ali je od osnivanja do danas na njihovim skupovima svoja dela čitalo preko sto studenata Filološkog i drugih fakulteta u Beogradu. Zlatko kaže da je ovakav način izlaganja koristan svakom mladom autoru jer mu pruža uvid u reakciju koju njegovo pisanje izaziva kod potencijale publike i nudi više različitih perspektiva na jedno delo. Kao pesniku čitanje poezije u okviru Orfista bilo mu je veoma značajno, a kao kritičaru tuđeg rada izveštilo ga je da bez previše pripreme, instinktivno i brzo analizira različite forme književnih dela.

Ukoliko ste autor koji se do sada nije usudio da čita pred nepoznatom publikom, ili bi vam dobro došla analiza dela od strane sada već diplomiranih profesora srpskog jezika i književnosti, potražite Orfiste na Fejsbuku i prijavite se za neku od predstojećih radionica. Zlatkov Dnevnik u osam možete pronaći u svim knjižarama koje prodaju izdanja izdavačke kuće Darma books, a njegovu sledeću zbirku pesama zajedno očekujemo sa nestrpljenjem i radošću.

februar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.