ilustracija: Jelena Tizić

piše: Nevena Stajković

Jesen je pravo vreme za filmske maratone, a moj odabir se, po ko zna koji put, sveo na Vudija Alena. Vudi obožava književnost, pa je tu ljubav preneo i na svoje likove, te oni čitaju, razmenjuju knjige, a neretko ih i sami pišu. Ovom prilikom bavićemo se upravo likom pisca u Vudijevim filmovima, jer se tu srećemo sa čitavom galerijom romanopisaca, dramaturga, scenarista i mnogih drugih zaljubljenika u književnost. Ne zaboravite da smo usredsređeni samo na likove pisaca, tako da nema neželjenog otkrivanja čitave radnje filmova.

Ponoć u Parizu (Midnight in Paris, 2011)

Gil (Oven Vilson) je romanopisac zarobljen u telu holivudskog scenariste. Odlazak u Pariz, koji obožava, sa verenicom i njenim roditeljima menja mu život iz korena. Jedne noći se našao u nepoznatom delu grada, a kada je otkucala ponoć, pojavila su se kola koja su ga odvezla direktno u Pariz iz dvadesetih godina – njegovo omiljeno doba. Tu upoznaje Skota i Zeldu Ficdžerald, Salvadora Dalija, Žana Koktoa, Pabla Pikasa, Ernesta Hemingveja, Tomasa Sterna Eliota i Gertrudu Stajn koja pristaje da bude urednica njegovog romana. Njegova verenica pomišlja da je poludeo, a on, očaran avangardnim životom koji živi noću, sa svim ovim velikanima, shvata da želi da ostane u Parizu i nastavi da se bavi pisanjem romana.

Menhetn (Manhattan, 1979)

Film počinje nekolikim pokušajima da se započne prvo poglavlje romana o Njujorku. Ubrzo saznajemo da je autor datog romana Isak Dejvis (Vudi Alen), televizijski scenarista koji uskoro daje otkaz razočaran izopačenom zabavom kakvu televizija pruža gledaocima. On želi da napiše roman o propadanju vrednosti koje mu se dešava pred očima živeći u Njujorku, međutim, teško pronalazi vremena da piše zato što je zaokupljen svojim ljubavnim životom. Interesantno je da njegov najbolji prijatelj Jejl Polak (Majkl Marfi) takođe pokušava da završi knjigu na kojoj radi, a Isakova bivša žena Džil (Meril Strip) objavljuje roman o iskustvima koje je ponela iz njihovog braka i razvoda, što kod Isaka stvara nelagodu i paniku, te jednog dana dolazi kod Džil i, na potpuno vudijevski način, kaže joj: „Došao sam da te zadavim.”

Melinda i Melinda (Melinda and Melinda, 2004)

Na samom početku filma ulazimo u jedan mali kafe u kojem se susrećemo sa grupom od četiri prijatelja, scenarista – Alom, Luiz, Maksom i Suom. Zatičemo ih u trenutku kada razmatraju da li je veća realnost života komedija ili tragedija. Maks (Leri Pajn) tvrdi: „Ako je skrivena realnost našeg postojanja tragična, moje izvođenje će biti bolje od tvog, jer su moje priče duboke i duhovne”, na šta mu Su (Volas Šon) odgovara: „Tragedija je istinska bolna srž života, te ljudi beže od nje dolazeći na moje komedije.” Odlučuju da razmotre ovo pitanje kroz priču o Melindi, lepoj, ali nesnađenoj ženi, koja upada u stan nepozvana dok traje večera na kojoj domaćini žele da odobrovolje zvanice da finansiraju film na kojem domaćini rade. Od Maksa i Sua se očekuje da postave rasplet priče o Melindi u skladu sa svojim viđenjem života i književnosti, te ceo film predstavlja igru dva paralelna toka iste priče, s tim što je jedan tragičan, a drugi komičan. Luiz na kraju zaključuje da priča zavisi od onoga ko sluša, a tako je i u životu – „Jer ništa nije ni dobro ni zlo, nego ga takvim čini naše uverenje.” (Viljem Šekspir, Hamlet)

Selebriti (Celebrity, 1998)

U ovom filmu upoznajemo Lija Sajmona (Kenet Brana), sredovečnog čoveka koji odlazi na godišnjicu mature i uviđa koliko su on i njegovi vršnjaci ostarili. Plašeći se da ne postane luzer kao oni i ne želeći više da traći život, Li se razvodi od svoje žene i postaje putopisni novinar u časopisu koji se bavi selebritijima. Uz sve to, Li se trudi da radi na svom trećem romanu, koji govori o vrednostima društva koje je zastranilo, uprkos činjenici da su prethodna dva imala loš prijem kod kritike i publike. U međuvremenu piše scenarija, konkretno dramu o pljački oklopnog vozila, nadajući se da će mu ona biti odskočna daska za bolji prijem romana. Njegova urednica, a kasnije i devojka, Boni (Famke Jansen), duboko veruje da će treći roman odlično proći, a da li su se njene pretpostavke obistinile i šta se sa rukopisom desilo, otkrijte u samom filmu.

Meci iznad Brodveja (Bullets Over Broadway, 1994)

Dramski pisac Dejvid Šejn (Džon Kjuzak) želi da njegov komad bude postavljen u pozorištu, međutim, nema novca da to i ostvari. Situacija se menja kada se pojavi finansijer, Nik Valenti (Džo Vitereli), ali se ispostavlja da je finansijer oličen u ozloglašenom njujorškom gangsteru koji pristaje da producira predstavu pod uslovom da njegova devojka Oliva (Dženifer Tili) igra jednu od značajnih uloga. Dejvid ovu situaciju tumači kao dogovor sa đavolom, te tokom noći doživljava panične napade, trzajući se iz sna i vičući kroz prozor:„Prodao sam se! Ja sam kurva!” Ipak, pristaje na saradnju sa Valentijem i započinje probe na kojima je uvek prisutan Olivin telohranitelj, gangster Čič (Čez Palminteri). On u više navrata naređuje izmene u tekstu i režiji, zbog kojih Dejvid želi da odustane, ali, malo-pomalo, uviđa da Čičove sugestije čine komad boljim, te odlazi kod njega po još saveta, moleći ga da sve to ostane među njima, na šta mu Čič odgovara:„Odakla ja dolazim, nema cinkaroša.” Zajedno sa Dejvidom shvatamo da u telohranitelju čuči pravi umetnik koji je spreman i da ubije da bi predstava doživela uspeh, što se i dešava, ali po koju cenu – otkrićete u filmu.

Upoznaćeš visokog crnog muškarca (You Will Meet a Tall Dark Stranger, 2010)

Rej (Džoš Brolin) je doktor po vokaciji, vozač po struci i nesuđni romanopisac. U vreme kada ga upoznajemo, predao je svoj četvrti roman izdavaču i ponovo dobio negativan odgovor, što ga čini vrlo rezigniranim i frustriranim. U međuvremenu, njegov prijatelj, Henri Strengler (Juan Bremner), daje mu svoj roman u rukopisu na čitanje, kojim se Rej oduševljava. Posle nekog vremena dogodila se užasna saobraćajna nesreća i Rej saznaje da je Henri poginuo i da je Majk, još jedan njihov prijatelj sa pokera, u komi. Ne razmišljajući mnogo, Rej predaje Henrijev rukopis izdavaču. Roman je odlično prihvaćen i postaje bestseler. Ipak, život kažnjava Reja za prevaru i ne dozvoljava mu da uživa u slavi i ljubavi sa novom devojkom Đijom.

novembar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.