Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

piše: Ana Samardžić

Rubrika Detalj za kraj svaki put donosi neko drugo umetničko delo, tako da se ime autora i naziv dela ne pominju nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije sami saznate o kom delu i umetniku je reč i da svoje odgovore podelite sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.

Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Ovog puta, odmah na početku — mala pomoć. Reč je o umetnici koja je za života uživala slavu, ali je danas manje poznata. U suštini, radi se o umetnici, ćerki čuvenog umetnika, koja slika kuću druge umetnice i u njoj sliku treće umetnice, supruge i modela drugog čuvenog umetnika. Kako ovo ne bi zvučalo kao uvod u hiljadu petstotu epizodu sto četrdeset prvog ciklusa Slagalice i kako ne biste odustali odmah na početku, krenućemo od rešenja prethodnog broja. Dakle, na detalju ove slike vidimo portret Džejn Moris Dantea Gabrijela Rosetija, pomenutog u prethodnom broju, koja mu je pored njegove voljene supruge Elizabet Sidal, bila omiljeni model. Takođe, Džejn Moris, supruga čuvenog Vilijama Morisa, britanskog umetnika i dizajnera, bila je i sama umetnica koja se prvenstveno bavila vezom.  Zašto se ovaj njen portret, koji se danas čuva u Metropolitenskom muzeju umetnosti u Njujorku kao Rosetijeva studija za Teninsovu Marijanu, našao u enterijeru predstavljenom na našoj misterioznoj slici? Zato što je ovaj enterijer pripadao uglednoj britanskoj porodici Koronio, kolekcionarima i mecenama grčkog porekla, tačnije Aglaji Koronio, umetnici i kolekcionarki, ćerki Aleksandra Jonidesa, čuvenog britanskog trgovca i kolekcionara. Aglaja je bila mecena i prijateljica Rosetiju čije se delo nalazilo u ovom enterijeru, a njen prijatelj Vilijam Moris u duhu esteticizma je dekorisao njen dom. U njega je kročila još jedna znamenita porodica britanskih umetnika, holandskog porekla, ali ovog puta samo da zabeleži enterijer. Tačnije, ćerka čuvenog viktorijanskog umetnika, majstora savremenih žanr-scena smeštenih u antički svet, koji je i sam imao kuću u kome je svaka soba bila uređena u duhu određene antičke ili srednjovekovne epohe, naslikala je ovu minijaturu vodenim bojama 1887. godine, koja je bila samo jedna u nizu skica enterijera koje je stvorila na ovu temu, pretežno predstavljajući očev dom. Ako otkrijemo da slika u nazivu sadrži namenu ovog prostora i tačnu adresu na kojoj se kuća nalazila, možete li da otkrijete o kojoj slici i umetnici je reč?

Rešenje prethodnog broja:

Dante Gabrijel Roseti, Beata Beatrix, 1864-1870, Britanska galerija Tejt

Dante Gabrijel Roseti, "Beata Beatrix", 1864-1870, Britanska galerija Tejt, izvor: Wikimedia Commons

oktobar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.