Odin, detalj, ilustracija: Dario Linščak

Nazivan je „sveocem”, jer je otac svih bogova, ali ima i mnogo drugih imena – Herran (Veleuništitelj), Nikar ili Hnikar (Podarivač), Nikuz ili Hnikud (Vodenbog), Fjolnir (Mnogoznajući), Oske (Ostvariželja), Omi (Ječigovor), Biflidi ili Biflindi (Tresikoplje), Svidrir (Kopljobog), Svidar (Gospodar Vremena) i slično.

U starijim nordijskim tekstovima opisan je kao jednooki, dugobradi čovek koji nosi plašt i šešir. Uz njega  idu i različite životinje, kao što su vukovi Geri (Pohlepni) i Freki (Proždrljivi), ali i gavranovi Hugin i Munin koji mu donose informacije iz Midgarda. Jaše osmonogog, letećeg konja Sleipnira, poseduje koplje koje nikad ne promašuje – Gunger, i prsten Draupnir, koji svake osme noći stvara osam prstenova.

Roditelji su mu Bor i Bestla, deda Burije, braća Vili i Ve, supruga Frig, a sinovi Baldr, Hodr i Hermod. Najstarijeg sina, Tora, dobio je sa Jordom.

Zajedno sa braćom, stvorio je nebo, zemlju i ljude. Jezera, mora i okeani nastali su od krvi ubijenog mraznog diva Imira, dok je zemlja nastala od mesa, a kamenje i šljunak od zuba i čeljusti. Planine su nastale od kostiju, nebo od lobanje, oblaci od mozga. Njegova braća i on su načinili ljude od dva stabla, udahnuvši im život, dušu, razum, pokretljivost, oblik, govor, vid i sluh. Od stabala su tada nastali Ask (Jasen) i Embla (Brest), prvi muškarac i žena.

Odin, ilustracija: Dario Lainščak

Jednook je od kada je oko dao kao zalog, stavivši ga u Mimirov izvor u podnožju svetskog drveta Igdrasila, kako bi smeo piti iz izvora. Ne jede od kada je devet dana i noći visio razapet i proboden kopljem na Igdrasilu. Zahvaljujući ovoj žrtvi, otkrio je tajnu runa.

Od ovog boga potiču bogovi iz grupe Asa. Često je išao prerušen mešajući se sa običnim smrtnicima. Nosio je duguljasti šešir i zeleni kaput, imao je visoko čelo, guste obrve i dugu, sivu bradu. Ipak, u Asgardu, među drugim bogovima, on nema fizičkih nedostataka. Mogao se prepoznati samo po tome što ne jede. Ovom bogu se pripisuju još mnoge čudesne osobine – mogao je da predvidi budućnost, posećuje podzemni svet, uzima obličje životinja i slično.

Reč je, naravno, o glavnom bogu nordijske mitologije, bogu mudrosti, magije, runa, okultnog, rata i pesništva, bogu čiji je presto Hlidskjalf u velikoj dvorani Valaskjalf, sa kojeg vidi sve šta se događa na svetu – Odinu.

piše: Aleksandra Vujić

januar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.