Danas je u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu otvorena izložba „Maison Barilli: Belgrade / New York“ nastala po uzoru na master rad „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili“ istoričara umetnosti Stefana Žarića. Stefan je za ovaj rad nagrađen priznanjem Spomen-zbirke Pavle Beljanski za najbolji master rad u ovoj godini iz istorije nacionalne umetnosti.

Izložba i prateća publikacija „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“ akcentuju Milenine angažmane u polju visoke mode kao podjednako važne ne samo za njen opus, već i za istoriju zapadne mode ali i za baštinjenje fenomena koji izlaze iz okvira tradicionalno shvaćenog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Uz Nadeždu Petrović, Milena Pavlović Barili je najizlaganija srpska umetnica. Kažemo umetnica, a ne slikarka iz jednog prostog razloga – Milena Pavlović Barili svoju umetničku karijeru započela je kao modna ilustratorka, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 1945. godine.

„Milenin angažman u polju mode neretko je negativno ocenjivan od strane domaće istorije umetnosti, a upravo kroz njene modne ilustracije možemo da brendiramo naše kulturno nasleđe, kako je recimo ona jedina srpska umetnica čija se ilustracija našla na naslovnici američkog Voga. Njeno multikulturno poreklo i multimedijalni opus koji je stvarala u Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Americi mogu da budu izvanredan povod za učvršćivanje diplomatskih odnosa sa ovim zemljama te afirmaciju srskog dizajna na međunarodnom nivou.“ ističe autor kome je istorija mode glavna istraživačka pasija.

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke i objavljivane u časopisima poput Voga i Harper’s Bazara do proleća sledeće godine, kada će izložba imati novosadsku premijeru u Spomen-zbirci. Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, kako će ga autor prezentovati u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, dok su pregovori sa potencijalnim beogradskim domaćinima izložbe još u toku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.