Januar. Trideset jedan dan. Mesec kao i svaki drugi, ali subjektivni osećaj – najduži mesec ikad u kom se samo razvlačite i jedete preostale zalihe hrane od praznika i planirate život u tekućoj godini (pozdrav za vredne ljude koji rade). Računate: od 1. do 7. ne radite ništa, odmarate se; na Božić uzimate knjigu u ruke, jer, valja se, ali tu se sve i završava jer vam je pogled pao na TV i po stoti put reprizirani praznični film; od onog famoznog ponedeljka počinjete da učite i onda kreću planovi, znate ono „Ove godine ću biti 5,0” ili „Čistim sve ispite u junu” ili „Sasvim nov/a ja”. Okretanje lista na svim nivoima. Poneti januarskom atmosferom početka, često donosimo preambiciozne novogodišnje odluke. Naravno, ko želi neka se potpuno transformiše, ali evo predloga za neke lako ostvarljive, a značajne odluke, kojih se treba što više pridržavati, ne bi li nam život bio kvalitetniji i lepši.

Šta radite u slobodno vreme?

Šta god da je u pitanju – dekupaž, pisanje pesama, slikanje, fotografija ili kuvanje, ove godine odvojite vreme da se bavite svojim hobijem. Ali stvarno odvojite. Nema lepše utrošenog vremena od kreativno utrošenog vremena. Zato se bacite na realizaciju svojih ideja. Ne budite lenji kao autor ovog teksta.

Let za izlet

Koliko ste samo puta obećali sebi ili nekom prijatelju da ćete posetiti neka lepa mesta koja ni nisu tako daleko. Učinite to ove godine. Krenite na neki izlet bez obzira na to da li više uživate u prirodi ili kulturno-istorijskim spomenicima (a često se dešava da u nekim mestima ima i jednog i drugog). Ako se organizujete na vreme i odete sa nekim društvancem biće to kao da ste ponovo otišli na ekskurziju.

Godina u muzeju

Na žalost svih nas, ima muzeja čije stalne postavke nisu u funkciji i još uvek čekaju srećnija vremena. Njih ovom prilikom ostavite za (nadajmo se) sledeću godinu. Međutim, sigurno postoji neki muzej u vašoj blizini spreman da vas dočeka, a u koji nikada niste svratili. Dešava se nekad da svakodnevno prolazite pored njih, a da ni ne znate šta se sve u njima čuva. Pokucajte na njihova vrata – sve te veličanstvene građevine žude da ugoste posetioce, a i kustosi vole da se druže. Posmatrajte eksponate. Stvarno ih gledajte, zagledajte sa svih strana. Aktivirajte maksimalno čulo vida, ali nikako ne i dodira. Ako su u pitanju slike, zadubite se u platno. Otkrijte najsitnije detalje i prostudirajte nanose boja. I uživajte što češće ovako.

Samo teatralno

Ako se slučajno jednom ili više puta u toku ove godine bude desilo da vam nedostaje malo drame, poželjnije bi bilo da se obratite ovim kućama napravljenim od dasaka koje život znače, nego da sami pravite predstavu od sopstvenih života. Prepustite profesionalcima da vas nasmeju ili rasplaču, kada vam je to najpotrebnije.

Kao na filmu

Bioskop ili odabir filma sa interneta po sopstvenom nahođenju – makar je to danas lako, ali sećate li se onog sve ređeg osećaja kada sasvim slučajno, sedeći u omiljenoj fotelji ogrnuti ćebetom i snabdeveni grickalicama, listajući kanale na TV-u naletite na početak nekog filma za koji se ispostavi da ga niste gledali i, još važnije, da je dobar? Prelistavajte povremeno kanale, pa ako vam se desi ovakav spontani kućni bioskop, udobno se smestite, a lako ćete doneti ćebe i privući neki čalabrc – čim počnu prve reklame.

Ži(v)čana relaksacija

Bilo bi sjajno kada biste ove godine naučili da svirate neki instrument. Ne mora žičani, mada znamo da su sva ta čeljad koja sviraju gitaru najčešće neodoljivo šarmantna.Ako ne možete da postanete samouki muzičari, onda sigurno znate nekog ko zna nekog ko bi mogao da vas nauči da svirate.

Ko čita – ne skita

Gledajte da ove godine spisak naslova koje od 2008. godine kontinuirano dodajete na papir, svedete na, recimo, pet do deset, koje ćete ove godine zaista i pročitati. Ko je inače knjiški moljac i uvek nađe vremena za ovu divnu naviku, samo neka tako nastavi.

U zdravom telu, zdrav duh

Ako se bavite sportom, ove godine bavite se još više. Ako se ne bavite, a želeli biste – počnite. Ako nikada niste bili sportski tip – probajte sa trčanjem ili šetnjom.  Šetnje su sjajne za preispitivanje sopstva, luftiranje glave, slušanje radija… Tu su uvek i vežbe, pa možda ove godine postanete jedan od onih „ne mogu, imam trening” ljudi.

Kap po kap

Kad smo kod zdravlja – pijte puno tečnosti. Kažu da je to baš važno.

KuŠ!


Primetili ste da autor teksta ovom prilikom nije dao konkretne primere za sprovođenje ovih pojedinačnih odluka. To je zato što jedna od vaših najvažnijih odluka 2017. godine treba da bude ta da nastavite da čitate časopis KuŠ!, a autori njegovih tekstova će se potruditi da vam i dalje daju dobre ideje za filmove, predstave, knjige, izložbe, životne filozofije i ostale informacije u vezi sa kulturom i umetnošću, te će vam sigurno pomoći u realizovanju svih ovih odluka. Srećni praznici!

piše: Ana Samardžić

januar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.