Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

piše: Ana Samardžić

Rubrika Detalj za kraj svaki put donosi neko drugo umetničko delo, tako da se ime autora i naziv dela ne pominju nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije sami saznate o kom delu i umetniku je reč i da svoje odgovore podelite sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.

Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Kaže se nekad Ne vidi šumu od drveta za osobu kojoj neka opšta slika promiče usled fokusiranosti na detalje, ali, kako je ovo Detalj za kraj, možda je najbolje da se pođe baš od najsitnijih detalja.  U izdvojenom delu slike o kojoj je ovde reč vide se i drvo i šuma, koji ne zaklanjaju kuću i veliko dvorište, ali u gornjem levom uglu može se primetiti i jedna zvezda. Zvezda ukazuje na noć, noć na snove, a snovi na nadrealizam i to je pravac u kom treba ići (bukvalno) da bi se pronašli autor i naziv ovog dela koje je nastalo 1966. godine. Ono što se na ovom detalju uočava gotovo kao pejzaž samo je deo slike koji se nalazi unutar jedne prepoznatljive siluete čoveka. Taj čovek sa karakterističnim polucilindrom čest je motiv umetnika za kojim tragamo. U njegovom šeširu nalazi se i Mesec, kao simbol noći, snova, ali i magije. Slika u celini zaista deluje magično, s obzirom na to da pejzaž praktično izlazi iz čoveka kao odraz njegovih snova i nekog drugog sveta, na šta ukazuju i različite nijanse plave koje se, kao valer, smenjuju na zemlji, horizontu i nebu. Silueta čoveka stoji ispred nižeg kamenog zida sa ornamentom u vidu kugle. Oko i iznad siluete i zidića dominira samo jednobojna braon pozadina. S druge strane, u celini, slika deluje kao da je sva priroda zapravo ušla u samog čoveka i van njega ostavila tamnu bezličnu pozadinu, te se može čitati i kao jedan vid umetnikove introspekcije. Da li možete da naslutite o kom umetniku i delu je reč?

Rešenje prethodnog broja:

Vilijam Adolf Bugro, Nevinost, 1893. 

foto: Wikimedia

jul 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.