Muzej FK Partizan

Ako ste nekada bili na utakmici na stadionu Partizana, gledali utakmicu i bodrili crno-beli tim, bili ste i u Muzeju i postali aktivni učesnici očuvanja nasleđa koju to arhitektonsko zdanje i klub nose u sebi.

U lavirintu hodnika i prostorija na stadionu Partizana u Humskoj 1 nalazi se i Muzej Fudbalskog kluba Partizan. U prostoriji malih dimenzija u odnosu na velika postignuća ovog kluba izložen je samo manji deo zbirke pehara, zastavica i nagrada koje poseduje FK Partizan.

Kroz postavku Muzeja sprovešće vas kustos od koga možete da saznate detalje o istoriji kluba, dodatne priče i legende koje se prepričavaju nakon završenih utakmica i turnira kao nakon završene bitke. Priču će pratiti i zastavice klubova sa kojim je FK Partizan igrao, koje su pozamašni deo kolekcije i mogu biti izložba za sebe. Kada se okrenete na drugu stranu, videćete i replike pehara državnog prvenstva ili kupa koji se prenose od osvajača do osvajača – pokušajte da ih izbrojite.

Posebni deo postavke sadrži replika dresa sa originalnim potpisima legendi FK Partizan, koji su bili akteri finala Kupa šampiona 1966. godine.

U zbirci se nalaze i fotografije sa raznih događaja, ceremonija, selekcije timova koji su doprineli bogatstvu ove kolekcije. Pored svedočanstava prošlosti, u postavci se nalaze i trofeji timova mlađih selekcija koji su jasan pokazatelj vrednog rada i budućnosti koju možemo da imamo, a na nama je da odaberemo koji je pravi put.

Zid sa jedne strane na kojem se nalaze izloženi brojni eksponati arhitektonski je osmišljen da podseća na barjak, koji svojim volumenom i dinamikom linija ukazuje na postojanost i život kluba.

Prolaženjem kroz postavku Muzeja, mi ne sagledavamo samo istoriju jednog kluba, već se kroz sagledavanje eksponata može uočiti i spoljna politika države. Od osnivanja kluba države su menjale uređenja, nazive, teritorije tako je i učestvovanje na turnirima u državama širom sveta pratilo tok političkih dešavanja. Pehari sa tih turnira su i dela visoke umetničke vrednosti, zanata i dizajna koje odražavaju kulturu zemlje u kojoj je turnir održan, bili to Maroko ili Kolumbija.

Između brojnih pehara koje ćete videti na policama, pogled će vam se sresti i sa Don Kihotom, čiji je vizuelni identitet poznat čitaocima ovog Servantesovog dela, a on je tu zbog trofeja istoimenog turnira. Ili je možda tu da nas podseti na borbu sa vetrenjačama koju će sportski radnici večito voditi u slavu sportskog duha i fer-pleja.

U posetu Muzeju FK Partizan uključen je i obilazak stadiona i prostorija koje su vezane za događaje koji su se održavali u ovom kompleksu, a bili su značajni za istoriju.

Jedan od navijača Partizana bio je i Duško Radović, a on je rekao: „Ko je partizanovac, ne treba mu još mnogo da bi bio srećan”, a ako to niste ili da biste upotpunili to malo što nedostaje, posetite ovaj Muzej.

piše: Milica Mihailović

Muzej FK Crvena zvezda

Dosta puta sam ulazio na zapadnu tribinu stadiona Rajko Mitić, popularne Marakane, ali, istini za volju, nikada nisam posetio muzej u kojem su sabrani svi uspesi jednog od najtrofejnijih fudbalskih klubova ovog dela Evrope – FK Crvena zvezda. Na samom ulazu u Muzej FK Crvena zvezda nalazi se prva Zvezdina zvezda – Rajko Mitić, po kome stadion nosi ime. Tačnije, njegov kip u prirodnoj veličini. Uređene stepenice nas dalje vode u uređeno predvorje, a zatim i u samu unutrašnjost Muzeja. Na samom ulazu čeka nas jedan impozantan trofej pod nazivom Costa del Sol, koji je Zvezda osvojila na prijateljskom turniru. Sleva nadesno, mogu se videti razni rekviziti slavnih fudbalera, novinski članci i fotografije iz istorije kako fudbalskog kluba, tako i celog sportskog društva Crvena zvezda.

Kako produžavamo dalje, nailazimo na deo Muzeja posvećen šestoj Zvezdinoj zvezdi – Generaciji iz 1991. godine, evropskim i svetskim klupskim prvacima, tu je snimak čuvene penal serije iz Barija 1991. godine, gde je, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, FK Crvena zvezda postala drugi klub sa prostora istočne i jugoistočne Evrope, uz rumunsku Steauu iz Bukurešta, koji je osvojio Kup evropskih šampiona. Nedugo zatim ona će postati prvi i, za sad, jedini klub sa ovih prostora koji će postati svetski klupski prvak.

Zvezdine zvezde

Rajko Mitić

Dragoslav Šekularac

Dragan Džajić

Vladimir Petrović – Pižon

Dragan Stojković – Piksi

Generacija 1991.

Tu su i mnogi rekviziti poput dresova i kopački igrača tog slavnog Zvezdinog tima. Nakon obilaska ovog dela Muzeja, prelazi se u centralni deo sa vitrinama punim interesantnih trofeja koje je Zvezda osvajala širom svetskih meridijana. Vredno je pomena da Zvezdina kolekcija trofeja broji preko hiljadu i četiristo trofeja, dok je u Muzeju izloženo oko šeststo osamdeset. Najvredniji Zvezdini trofeji, a to su trofej pobednika Kupa evropskih šampiona i trofej pobednika Interkontinentalnog kupa, nalaze se u centralnom delu Muzeja. Trofeji se nalaze u zaključanoj staklenoj prostoriji, na svojevrsnoj citadeli od purpurnog pliša, na kojem se nalaze još neki vredni trofeji poput Dunavskog kupa, koji je zaduživao pobednik takmičenja Srednjeevropskog – Mitropa Kupa, koji je Zvezda osvajala u dva navrata, 1958. i 1968. godine.

Morate videti :

Trofej pobednika Kupa evropskih šampiona

Trofej pobednika Interkontinentalnog kupa

Pogled na igralište stadiona Rajko Mitić

Na samom izlasku nalazi se i trofej pobednika Jelen Super Lige, domaćeg fudbalskog šampionata. Vredno je pomena da je FK Crvena zvezda dvadeset i devet puta osvojio prvenstvo države, dvadeset i četiri puta osvojio nacionalno kup takmičenje, dok mu je deset puta uspelo da u istoj sezoni osvoji oba takmičenja. Na samom kraju obilaska možete videti plafon sačinjen od zastavica protivničkih klubova, kao i zabeležiti fotografiju iz lože gledališta, odakle se pruža lep pogled na ceo stadion.   

Muzej je otvoren radnim danima od 09.00 do 16.30 sati, vikendom od 09.00 do 15.00 sati, cena karte je dve stotine dinara, ali, ako ste član FK Crvena zvezda, ulaz je besplatan, a Muzej ima i kustosa koji vam može dati više informacija o stalnoj postavci.

piše: Pavle R. Srdić

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.