Lutka od marcipana, ilustracija: Biljana Rakić

Život jedne od najpoznatijih čeških glumica Lide Barove sam po sebi je bio drama, te nije ni čudo što je mnogim umetnicima poslužio kao inspiracija za njihova dela. Među njima se našao i naš najcenjeniji regionalni pisac Muharem Bazdulj.

Na samom početku romana Lutka od marcipana Bazdulj nam otkriva kako je došao do teme za ovaj svoj roman. On je pošao od dnevnika Suzan Zontag u kom je naišao na naslov Zapleti i situacije među kojima se našao i jedan zaplet koji je probudio Bazduljevu davno potisnutu želju za pisanjem romana o glumici Lidi Barovoj. Taj zaplet je glasio – Ostarela filmska glumica. To je Bazdulju, kako se on sam izjasnio rečima Suzan Zontag, dalo ton ili boju budućeg romana.

Želeći da napiše roman koji bi bio paradigmatičan za dvadeseti vek, Bazdulj se poslužio biografijom Lide Barove jer je njen život obuhvatao sve što je pisac smatrao reprezentativnim za to stoleće. Lida je rođena 1914. godine u Pragu i igrala je jednu od značajnijih uloga u istorijskim događajima 20. veka. Kao glumica bila je izuzetno uspešna u to doba i snimala je sa nekim od najpopularnijih režisera, poput De Sike, a kasnije i sa Felinijem i Fasbinderom. Kao žena, imala je ulogu po kojoj je i dan-danas ostala poznata – bila je ljubavnica drugog čoveka Trećeg Rajha, Jozefa Gebelsa.

Prateći priču o Lidinoj mladosti, porodici, odrastanju, filmskim uspesima, mi se istovremeno upoznajemo i sa Pragom koji je između dva rata bio centar filmske industrije Evrope. No, to mladoj i ambicioznoj glumici nije bilo dovoljno, te ona tridesetih godina odlazi u Berlin gde se verila sa čuvenim glumcem Gustavom Frelihom. Glamurozan i raskošan život kakav je vodila dovodi je do poznanstva sa ministrom propagande nacističke Nemačke, Gebelsom, koji njome postaje opčinjen.

„Kada ju je pitao sme li da je pozove da se vide, pomislila je da će naredno pitanje biti ’Biste li me mogli voleti?’. Lida ne zna odgovor na to pitanje, ali zna da bi mogla da se zaljubi u njegovu zaljubljenost, da bi mogla da voli njegovu ljubav.”

Lutka od marcipana, Muharem Bazdulj

Ono što je višestruko zanimljivo u ovom romanu jeste sam način na koji je prikazana njihova ljubav. Iako se ljubavni zaplet odigrava u vremenu kada milioni ljudi bivaju brutalno ubijani, a jedan od dvoje aktera tog zapleta igra možda i najznačajniju ulogu u tim ubistvima, ona sama nijednog trenutka nisu eskplicitno prikazana. To doprinosi da ljubavna priča koja je po sebi odveć komplikovana (Gebels je imao ženu i decu, Lida verenika) deluje još brutalnije.  Od samog početka osuđena na propast, ljubav između Lide i Gebelsa biva ugušena pod Firerovom naredbom, ali ona ostavlja dubok trag i dramatične posledice na Lidin potonji život.

Roman Lutka od marcipana, interesantna biografija, a istovremeno i slika jednog dela društva mračnog perioda 20. veka, knjiga je koja će vas navesti da se zapitate da li biste ikada mogli da izgovorite, ili makar da se složite sa rečenicom:„Moglo je da bude i gore, mogla sam da budem Hitlerova ljubavnica”.

piše: Tamara Živković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.