Isaac Malakkai OGT crew, foto:Aleksandar Đalek Đorđević

Da deca i mladi mogu da upotrebe tehnologiju u i te kako korisne svrhe, pokazala nam je jedna nedavna ideja koju su realizovali požarevački srednjoškolci uz pomoć nekoliko institucija. Naime, Art Distrikt iz Požarevca organizovao je IT obuku za srednjoškolce pod nazivom Mural.pdf u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije kroz program „Mladi su zakon”, Omladinom JAZAS-a i Narodnom bibliotekom Ilija M. Petrović iz Požarevca.

Isaac Malakkai, Omaž Mileni Pavlović Barili, foto: Aleksandar Đalek Đorđević

Od trideset jednog srednjoškolca koji su se prijavili na konkurs, njih dvadeset dvoje je učestvovalo u kreiranju izgleda konačne mape koju možete videti ovdeOvi srednjoškolci su dolazili na predavanja pre i posle školske nastave, a oni koji su bili redovni, na kraju programa zaslužili su sertifikate.

Predrag Radošević, Komad Banata, foto:Nikola Milanović

Osnovna ideja je bila da se srednjoškolci, kroz niz predavanja i radionica, upoznaju sa digitalizacijom kulturnog nasleđa, korišćenjem naprednih softvera za katalogizaciju, digitalizaciju i onlajn mapiranje. Kulturno nasleđe na koje je ovom prilikom skrenuta pažnja bili su požarevački murali nastali u okviru festivala ulične umetnosti, organizovanog tokom prethodne dve godine od strane Art Distrikta, ali i oni od ranije, nastavivši tako tradiciju i afirmišući Požarevac kao grad murala

Učesnici radionice i obuka, požarevački srednjoškolci ispred murala Marije Mare Ilić - Lice, foto:Zoran Jović

Među muralima koje su srednjoškolci digitalizovali, a koje su na prethodna dva festivala ulične umetnosti stvorili brojni lokalni i internacionalni autori, najčešći motiv je konj. Požarevac je poznat po svojoj okolini u kojoj se održavaju čuvene Ljubičevske konjičke igre, a verovatno najpoznatiji po čudesnoj Mileni Pavlović Barili čiji je lik inspirisao još jedan mural.

Sleš, foto: Aleksandar Đalek Đorđević

Učenici gimnazije, muzičke, politehničke, ekonomsko-trgovinske, poljoprivredne i medicinske škole u Požarevcu su uz nadogradnju dosadašnjih digitalnih znanja i veština kroz neformalnu edukaciju, imali priliku da zavire i u istraživački, arhivski i umetnički svet. Njihov zadatak tokom decembra 2018. i januara 2019. godine, bio je da digitalizuju (najpre fotografišu) požarevačke murale pored kojih svakodnevno prolaze, saznaju više o njihovim autorima, prikupe osnovne informacije i kao krajnji rezultat naprave digitalnu i štampanu verziju mape murala u gradu. Uz brojne domaće zadatke, učenicima je data šansa da kroz medijume koji su im bliski (internet, telefone, kompjutere, društvene mreže, ali i dobre stare olovke i papire) iskažu svoju kreativnost, ali i nauče neke osnove o bazama, arhiviranju i digitalizaciji kulturnog nasleđa i značaju ovih aktivnosti. Na taj način su se neki od učenika uz podršku brojnih gostujućih predavača u prijatnom ambijentu požarevačke biblioteke prvi put susreli sa COBISS-om, Google Art Project-om, Google Maps-om, АppsBar-om, ali imali i priliku da izlaskom na teren posete Narodni muzej u Požarevcu i upoznaju se sa zbirkom Legata Miodraga Markovića i muzejskim depoom. Saznali su zašto i kako treba čuvati kulturno nasleđe na primeru savremenih murala kao umetničke tehnike čiji počeci sežu daleko u prošlost, a koji kao fenomen današnjice, zajedno sa celokupnom uličnom umetnošću, nailaze na izazove koji se tiču njihovog, uglavnom, kratkotrajnog postojanja.

Učesnice radionice i obuka, požarevački srednjoškolci ispred murala Marije Mare Ilić - Lice, foto:Zoran Jović

Za požarevačke srednjoškolce Jovanu Lepojević, Lazara Nikolića, Anđelu Lazić, Miljanu Paunović , Lazara Topića, Bogdana Samardžića, Jefimiju Borojević, Leonarda Borojevića, Aleksu Obradovića, Aleksu Aranđelovića, Vukosavu Minić, Katarinu Blagojević, Tamaru Milić, Milicu Janković, Aleksu Diklića, Minu Petković, Vanju Milovanović, Stefana Radosavljevića, Martu Milošević, Aleksandru Šaler, Nikolu Paunovića i Miloša Bajkića ovo je bio prvi put da se njihova imena nađu u COBISS-u. Tako mladi, a već istraživači!

Florencia Perlini, Očuvanje planete zemlje, foto: Nikola Milanović

Praksom (kojoj je cilj da se nastavi) i direktnim kontaktom sa umetničkim delima, umetnicima, kustosima, bibliotekarima, arhivarima i drugim predavačima, srednjoškolci su učestvovali u kreiranju onlajn baze požarevačkih murala, koje su ova vredna deca digitalizacijom sačuvala od zaborava i koji su njihovom gradu dodelili novi vizuelni identitet uz koji će odrastati i naredne generacije požarevačke dece.  

piše: Ana Samardžić

Leave a Reply

Your email address will not be published.