ilustracija: Marija Srebro, Mina Hura

Junski broj, posvećen kraljicama i vladarkama, počinjemo kreativnim rešenjima dve ilustratorke, Marije i Mine, koje su po odluci našeg žirija najbolje odgovorile na istoimenu temu likovnog konkursa. Pitali smo vas koja je vaša omiljena vladarka iz istorije, bajke, legende ili pesme, kako biste je obukli, na kakav biste je tron postavili. Zahvaljujemo se svim učesnicima i nadamo se da će vas ova tema dalje podstaći da razmišljate o moći vizuelne reprezentacije i načinima na koje je ona uticala na predstavu (ženskih) vladara tokom istorije i sliku koju o njima imamo danas. Uživajte!

Marija Srebro

Marija je diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, smer aranžer. Njena strast su knjige, obožava da ih čita, kupuje, poklanja i dizajnira. Fascinirana je kulturama Istoka, pa otuda i odabir mongolske kraljice Genepil za ilustrovanje. Oduševljena je stavom ove mlade žene i vizibilnim pečatom njene odore. Genepil (1905–1938) je kratko bila kraljica, nakon pada mongolske kraljevine optužena je za urotu sa Japanom i zbog toga pogubljena. Zanimljivost je da je u noći u kojoj je odvedena na pogubljenje kao oproštajni znak kćeri ostavila kockicu šećera kraj uzglavlja.

ilustracija: Marija Srebro

Mina Hura

Mina potiče iz umetničke porodice i okružena je umetnošću od malih nogu. Završila je Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu na odseku grafički dizajn i vizuelne komunikacije. Master rad odbranila je na temu Karakter dizajna i njegova primena. Stvara, razvija, analizira i kreće se između dizajna i umetnosti. Posvetila se vizuelnom identitetu koji je prepoznatljiv i jedinstven putem ilustracije, grafičkog dizajna u vidu digitalnog ili tradicionalnog medija. Koristi svaki momenat za kreativnost, saradnju, istraživanja i uživa u ilustraciji, fotogtafiji i animaciji!

ilustracija: Mina Hura

“Carica Milica”

Kada zavlada strah i nestane nada,

bez vizije u bezdan sve pada!

Kneginja ostade na putu svom sama,

milostiva i roda svetla obuzme je tama.

Epoha kada je Srbijom vladala žena

u zmajevom zagrljaju mudra i snažna,

zauvek će ostati za buduće naraštaje važna!

jun, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.