detalj "Letnji dan", Berta Moriso, izvor: Wikimedia

Kada sve duži junski dani postanu isusviše topli, Parižani, još uvek nenavikli na toplotu koju moderni grad apsorbuje u svojim širokim bulevarima, železničkim stanicama i industrijskim kvartovima, pobegnu u obližnju Bulonjsku šumu. Bulonjska šuma, istočno predgrađe Pariza, 1852. godine uređena je i proglašena gradskim parkom, pod patronatom cara Napoleona III. Uskoro je postala omiljeno izletište građana. Zimi, kada bi mala jezera ledila, Parižani su na njihovim zaleđenim površinama organizovali klizališta. Leti, jezera su bila preplavljena pripadnicima najrazličitijih slojeva koji su u hladu šume i blizini vode tražili osveženje i predah. Oni konzervativniji plašili su prostiji narod i malu decu da će svet stići božja kazna zbog moralnog posrnuća koje se u ovakvim danima mogao videti na svakom koraku duž šetalačkih staza Bulonjske šume – žene su same, u pratnji drugarica dolazile da uživaju u prirodi. Vrućina ih je ponekad navodila i da zavrnu rukave ili zakorače u vodu. Pritom su bile izložene pogledima mladića i muškaraca, i to ne samo onih imućinijih, već i običnih radnika, studenata, prosjaka i izbeglica. Čitav svet, pomešan u velikom saću koje su činile pariske ulice zaboravljao je na svoje poreklo i društveni stalež u prvim danima juna. I kao da pravila, odavno ustanovljena i strogo poštovana u gradu, ovde više ne važe, susretali su se i zajedno provodili vreme bogati i siromašni, stari i mladi, ministri, pekari, služavke, plemkinje i prostitutke.

Dve žene imućnog porekla, o čemu svedoči njihova pažljivo skrojena garderoba (koja, uprkos junskom suncu ostaje predviđeno uredna i zakopčana) razgovaraju šapatom, ko zna o čemu. U čamcu, uveliko odmakle od obale, hraneći patke i labudove, one krstare malim jezerom, nezainteresovane za posmatrače. Čista nuspojava modernosti koja kao groznica zahvata Pariz poslednjih decenija! Sa obale neko ih posmatra. Žureći da uhvati drski preplet podnevnog sunca i senki na njihovim šeširima, rukavima i licima, umazane bojom, nečije uporne ruke stvaraju ovu scenu na platnu, postavljenu na štafelaju u prirodi. U jednom trenutku mlada žena odevena u svetlu haljinu, sa tamnoplavim cvećem zadenutim u obod šešira, hvata pogled radoznalog posmatrača sa obale. U tom trenutku njen pogled ostaće zabeležen zauvek, na platnu koje zadovoljni slikar privodi kraju.

Nastala 1879. godine, slika dve Parižanke tokom tipičnog letnjeg podneva poneće naziv Jezero u Bulonjskoj šumi. Sa svim odlikama novonastalog stila nazvanog impresionizam, slika će biti izložena naredne, 1880. godine na Petoj izložbi Impresionista. Njena autorka, slikarka Berta Moriso, jedina je žena koja je uz impresioniste stvarala i izlagala od samog početka, prve izložbe održane 1874. godine. Živeći u blizini Bulonjske šume, slikarka je i sama često odlazila u ovo popularno gradsko izletište i, slikajući u prirodi, motive pronalazila u posetiocima i vegetaciji istočnog predgrađa. Predstavljajući mahom intimni svet žena i dece, Berta Moriso neumorno je beležila svakodnevne trenutke privatnog života svojih sugrađanki, ne odustajući od slikarske karijere, (u početku) avangardnog impresionizma i izlaganja rame uz rame sa svojim danas poznatijim muškim kolegama Moneom, Renoarom, Degaom…

"Letnji dan", Berta Moriso, izvor: Wikimedia

Slika nastala 1879. godine na obali jezera danas nosi naziv Letnji dan i nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Tamo je pristigla kao poklon Hjua Lejna (Hungh Lane), irskog galeriste, kolekcionara i trgovca umetninama koji je bio posebno zainteresovan za francuski impresionizam, a čijem oštrom oku nije promaklo stvaralaštvo ženskog dela ove „družine”. U novije vreme slika je doživela i turbulentnu sudbinu Mona Lize kada su je dvojica irskih studenata, u znak bunta što je zaostavština njihovog zemljaka završila u britanskom muzeju, ukrala iz londonske Galerije Tejt gde je bila privremeno izložena. Srećom, slika nije oštećena, pa u Bertinom Letnjem danu i danas uživamo podjednako kao i one dve Parižanke, uhvaćene u razgovoru brzim potezom impresionističke četke, na jezeru u Bulonjskoj šumi 1879. godine.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.