ilustracija: Srećko Radivojević, detalj

piše: Aleksandra Vujić

Lakšmi (Šri) jedna je od glavnih boginja hinduizma, što ne čudi jer je boginja mnogih značajnih stvari – bogatstva, sudbine, zdravlja, sreće, ljubavi, lepote, moći i napretka.  Supruga je Višnua, a Durgina kći. Njena uloga je da obezbedi izobilje kojim Višnu održava univerzum, ali i da bude posrednik između smrtnika i Višnua. Veruje se da ova boginja staje na kućni prag i tako donosi sreću ukućanima.

Lakšmi, zajedno sa boginjama Parvati i Sarsvati, formira Tridevi – trijadu boginja vrlo značajnih u hinduizmu.

Prikazi Lakšmi su vrlo simbolični – ona sedi ili stoji u lotosovom cvetu i ima četiri ruke. Dve ruke drže lotos, dok iz treće ispada mnoštvo zlatnika, a četvrta daje blagoslov. Lotos je cvet koji raste iz vode i simbol je duhovnog ili materijalnog cilja kojem težimo. Ovo je povezano i sa Lakšminim imenom jer joj ime znači „ona koja vodi do cilja”. Takođe, lotos je u indijskim tradicijama simbol znanja, samospoznaje i slobode, ali i čistoće. Lotos može rasti i iz mulja i prvljavih voda, i njegov prelep cvet uspeva da pobedi svako okruženje. Zlatnici predstavljaju bogatstvo (kako materijalno, tako i duhovno) i izobilje koje ona donosi svojim pratiocima, a blagoslovom ih štiti. Četiri ruke predstavljaju četiri cilja koja su veoma značajna u hinduizmu: darmu (etički ispravan i moralan život), artu (težnja ka bogatstvu), kamu (ljubav i emotivna ispunjenost) i mokšu (samospoznaja). Prednje ruke predstavljaju materijalni, a zadnje duhovni život. Nekada jaše i sovu ili je prikazana sa jednim ili dva slona.

ilustracija: Srećko Radivojević,

Hinduisti slave Lakšmi na Divaliju – hinduističkom festivalu koji se proslavlja svake jeseni tokom pet dana i simbolizuje pobedu svetlosti nad tamom, dobra nad zlom i znanja nad neznanjem. Jedan je od najvažnijih praznika hinduizma, a sastavni deo ovog praznika su molitve ovoj boginji. Vernici se za ovaj festival pažljivo spremaju, oblače novu ili svečanu odeću, pale mnogobrojne lampe i daruju poklone jedni drugima.

Lakšmi se pojavljuje i u Mahabharati i Ramajani, hinduističkim epovima. U Mahabharati je personifikacija bogatsva i sreće, dok je u Ramajani opisano njeno rođenje. Ona je, prema legendi, izašla iz pene koja se stvorila na okeanu mleka kada su ga bogovi mutili kako bi stvorili Amritu – nektar besmrtnosti. Pojavila se u peni, zajedno sa raznim dragocenostima, noseći lotosov cvet. Lakšmi je žena koja zna šta želi jer je odmah po izlasku iz okeana odlučila da bude Višnuova supruga.

O rasprostranjenosti kulta Lakšmi govore i brojne figure, skulpture i razni prikazi boginje koji su pronađeni na arheološkim nalazištima širom područja gde preovladava hinduizam. Takođe, i dan-danas postoje brojni hramovi posvećeni ovom božanstvu. 

avgust, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.