Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Septembarski broj uvek pripremamo u onom posebnom raspoloženju koje se proteže od melanholije poznog leta (Lana del Rej lajks dis, kao i Edvard Hoper čiju smo sliku Pumpa odabrali za ovomesečnu Sliku meseca) i ushićenja koje rana jesen i nova školska godina donose večitim štreberima poput mene. Ljilja je obojila naš osamdeseti broj ljubičastim tonovima zrelih šljiva, a paleta bujne prirode koja u ovom trenutku dolazi do svog slatkog zenita čeka vas i na prvim stranicama posvećenim ilustracijama Ane Marić, poznatije pod umetničkim imenom Drizella Draws.

Leto ispraćamo Markovim svojevrsnim muzičkim putopisom kroz Boku i bokešku muziku, pisanim i slušanim na licu mesta, u Herceg Novom, zatim utiscima o jednoj predstavi novoosnovane letnje pozorišne scene u Beogradu nazvane Teatrijum na otvorenom, i rascvetanim detaljem kojim je Ana odabrala da vas ovog puta navede na potragu za skrivenim umetničkim blagom. U isto vreme jesen dočekujemo tekstom o Minervi, rimskoj boginji mudrosti, pravde, pobede, medicine, zanatlija i zaštitnici onih kojima je septembar jedan od najvažnijih meseci u godini – učenika i učitelja.

Za kratka septembarska putovanja predlažemo vam da posetite Gradski muzej u Vršcu ili Gradsku kuću u Subotici o kojima ćete više saznati iz tekstova Tare i Ivane, naših vojvođanskih saradnica, a usput se podsetite i pesama jednog od prvih romantičarskih pesnika kod nas, Branka Radičevića, čije erotske elemente poezije Nevena ovog meseca otkriva u rubrici Čitam i skitam. Njegova savremena koleginica, pesnikinja Marija Marković, naša je septembarska sagovornica, pa ćete u intervjuu koji smo vodili sa njom saznati više o njenom književnom radu i zbirci pesama Žene koje nisu videle more. Preporučujemo vam i zbirku priča Moj muž Rumene Bužarovske, film Pedra Almodovara Ljudski glas i strip Nadzirači, koji nakon Mladenove analize iz ugla Usputne filozofije više nećete moći da posmatrate istim očima.

Mudre učitelje i zrele boje rane jeseni želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! septembar 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.