Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

„Ljubavi i mora” kaže, ne baš poslovica, ali moderna mantra koja je postala zaštitni znak i omiljena fraza kupaca proizvoda brenda bura.bonaca koji će nas ovog leta vratiti u nostalgično vreme rukom pisanih razglednica sa letovanja i o kojem ćete više saznati u rubrici Mladi i kreativni. Ljubav, more, bonaca i pomalo bure, čisto da unese dinamiku, pravi su recept za savršen avgust ispunjen suncem koje nam velikodušno daruje egipatska solarna boginja Sekmet, a u čijim blagodetima posebno uživa i egipatska sveta životinja mačka. Jedna takva, naslikana na prozoru trošne kolibe na severoistoku Engleske, tema je naše Slike meseca.  

Na severu naše zemlje, u Bačkoj Palanci, tokom avgusta se održava Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, nastalog iz entuzijazma i velike ljubavi prema ekologiji i daskama koje život znače, naše sagovornice Sonje Petrović. U intervjuu koji smo vodili sa Sonjom saznaćete više o ovoj manifestaciji, pa ukoliko nameravate da avgust provedete u Srbiji, poseta festivalu je jedna od naših preporuka. Sa severa, tačnije iz Subotice, stiže i avgustovska Razglednica koja će vas upoznati sa istorijatom i nastankom jedne od najlepših sinagoga u ovom delu sveta, jedinom građevinom ove namene izgrađenom u duhu mađarske secesije. Mađarski duh čeka vas i u tekstu o kompozitoru Đerđu Ligetiju i elementima elektronske muzike u njegovom delu.

O jugu naše zemlje, tamošnjem mentalitetu i narodu najiskrenije i najtačnije reči ostavio je hroničar vranjanskog života, Bora Stanković, čiji su ženski likovi Božijih ljudi tema novog Neveninog teksta. U pitanju nisu ljubavni jadi i emotivne bure, već oni manje glamurozni, socijalni i ekonomski jadi siromašnih devojaka i žena, sateranih u ćoškove sopstvene zle sudbine, što je tema koja ne zastareva ni do danas. Iako finansijski nezavisnije, žene zarobljene u sopstvenim životima i ulogama koje nisu uvek same birale pronaći ćete i u knjizi Vakuum Jovane Dišić, koju vam u avgustu preporučuje Tamara, i monodrami Neodustajanje Srpskog narodnog pozorišta o kojoj je pisala Ivana.

 Zbog toga: lavlje srce, plave bonace i puno žmirkanja na suncu tokom avgusta želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! avgust 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.