Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

U junu mesecu proslaviće se platinasti jubilej od sedamdeset godina vladavine britanske kraljice Elizabete II, čime će se obeležiti jedna od najdugovečnijih vladavina u istoriji, pogotovu kada su u pitanju ženski monarsi. Ovaj jubilej podstakao nas je da razmišljamo o ulozi žena vladara kroz istoriju, njihovim vizuelnim reprezentacijama i uticajima koje su na različite načine ostavile u različitim vidovima umetničkog stvaralaštva. Pošli smo od veoma široko postavljenog koncepta kraljica i vladarki i, istražujući ove pojmove u svojim oblastima interesovanja, puno naučili i usput se zaista zabavili.

Pred vama je broj u kojem ćete čitati o mitološkim kraljicama, personifikacijama ženske moći i društva uređenih u sistemu matrijarhata, kao što su antička kraljica Amazonka Hipolita, ili biblijska kraljica od Sabe, ali i razlozima kojima su filozofi još od antike pokušavali da ospore žensko pravo na političko delovanje i moć. Tu su i priče o stvarnim, istorijskim ličnostima, vladarkama zahvaljući kojima danas imamo bezbroj značajnih umetničkih ostvaranja, ali i onima koje su se same oprobale u umetnosti, kao što su francuska princeza Mari od Orleana, ili naša kraljica Draga Obrenović. Videćete kakva je bila veza Šekspira i Elizabete I, za koga su se udale ćerke crnogorskog knjaza Nikole I Petrovića, u kojoj je pesmi očuvano sećanje na njihove političke brakove, a prateći fotografski trag naše dopisnice iz Londona, prošetaćete Vindzorom, omiljenim mestom prebivališta Elizabete II. Nakon toga predlažemo vam da posetite i prvi srpski „ženski dvor” – Konak knjeginje Ljubice u Beogradu – sa čijom istorijom i stalnom postavkom će vas upoznati Milena. 

Svima dobro poznata fraza Žena, majka, kraljica, koja je u govorno područje ovih prostora ušla preko pop kulture, poslužila je kao inspiracija za naslov Aninog Detalja za kraj, ali i kao povod za igru rečima u naslovu ovomesečne knjige koju vam preporučuje Tamara. No i pre pop hitova u kojima danas prepoznajemo mnoge kraljice, postojale su veoma značaje kompozitorke koje su svojim stvaralaštvom ostavile dubokog traga u istoriji muzike, a o kojima ćete čitati u Markovom tekstu. A u rubrici Intervju ovog puta našle su se četiri dreg kraljice sa kojima smo pričali o pojmu drega, njegovoj umetničkoj vrednosti, izazovima, nastupima i zastupljenosti u Srbiji.

Na kraju, pitali smo i vas kako vidite i zamišljate kraljice i vladarke, izmaštane ili stvarne, a najbolje radove koji su stigli u naše virtuelno sanduče objavili smo u rubrici Mladi i kreativni

Kraljevski raskošan jun i dvorsku pratnju dobrog raspoloženja želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! jun 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.