Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Može li jul da počne bez Grčke? Verovatno može, ali zašto bi? Za svaki slučaj mi ćemo vas povesti u središte kikladske civilizacije, danas poznatu turističku destinaciju koja je pre nekoliko milenijuma važila za centar trgovačke moći Egeja – ostrvo Santorini sa čijih smo arheoloških nalazišta pozajmili julsku Sliku meseca. Nakon toga pođite sa nama u šetnju po zidinama drevne Troje i pogledajte kojim je bojama francuski slikar Gistav Moro oslikao lice najlepše žene starog sveta, miljenice smrtnika i bogova koji su lepoti dali njen lik. Zatim spakujte kofere i krenite stopama naše avanturistkinje i spisateljice Jelene Dimitrijević, čija su Pisma iz Soluna tema rubrike Čitam i skitam.

Ako jul provodite u gradu, a željni ste mora, sunca i Mediterana, predlažemo vam da posetite nedavno ponovo otvorenu Galeriju-legat Petra Dobrovića u kojoj vas čekaju slikareve Kolorističke vizije i pravi letnji doživljaj. Poseta poznatim ili zaboravljenim znamenitostima Srbije uvek je dobra opcija, pa, ako do sada niste, možda će vas naša Razglednica podstaći da odete do Beočina i upoznate se sa Starim ili Špicerovim dvorcem smeštenim na padinama Fruške gore. U hladu, uz čašu piva čija je nezvanična zaštitnica tema ovomesečne rubrike Bogovi i heroji, prepustite se čitanju knjige Sedam smrti Ivlin Hardkasl Stjuarta Tertona, pogledajte film Živ čovek o kojem je pisao Igor, a kada pozorišna sezona ponovo otvori svoja vrata, ne propustite predstavu Čitač sa kojom će vas upoznati naša Ivana. O lutkarskom pozorištu i dramaturgiji, cirkuskim veštinama i akrobacijama saznajte više u intervjuu koji smo vodili sa Dankom Selimović.

Ljubiteljima srednjovekovnog nasleđa predstavljamo brend Ognj.enka iza kojeg stoji istoimena vezilja inspirisana ornamentikom i estetikom srpskog srednjeg veka, a u Riznici hitova ovog puta našla se pesma Kyrie američke pop rok grupe Mr. Mister, posredno vezana za uvodnu frazu stare hrišćanske molitve. „Bog se ne kocka nikada, a kompozitori dva puta”, kaže Marko, te proverite i da li se slažete sa ovom tvrdnjom čitajući njegov novi tekst Iz ugla muzike.

Da vam kockice uvek padaju na šestice (i u pesak na plaži) želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! jul 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.