Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Leto stiže, a vi niste na vreme krenuli na dijetu? Staroslovenska mitologija ima rešenje za vas: pronađite komad trešnjinog drveta, u njemu izrezbarite lik zlatokose boginje Lade i zamolite je da vam iz svog uzvišenog sveta Irija donese ove darove. A kada shvatite da ih već posedujete, u čast Sunca, neraskidivo vezanog za godišnje doba koje smo sa nestrpljenjem iščekivali, pročitajte izbor pesama posvećenih ovom izvoru toplote, života i radosti, koje je za vas odabrala Nevena.

Vrelina sunca asocijacija je i na topli Crni kontinent čije su se umetnost i kultura ovog puta našle u nekoliko rubrika. Slika meseca odvešće vas u mistični (i imaginarni) orijentalni ambijnet severne Afrike, priča iz 19. veka u Kongo, nekadašnju belgijsku koloniju čije su sirovine zauvek promenile tok moderne umetnosti, a izložba koju vam preporučujemo da posetite vodi vas prvo u Muzej afričke umetnosti u Beogradu, a zatim dalje, u Mali i njegova porozišta koja u ovoj zemlji imaju dugu i bogatu tradiciju.

Neka vam jun ove godine započne cvrkutom ptica i kompozicijama Olivijea Mesijena, kompozitora inspirisanog pticama. Saznajte nešto više i o zidovima jedne neobične ustanove koje je Džon Lenon kao dečak stalno preskakao, što ga je tada dovodilo u nevolje, a nekoliko decenija kasnije na prva mesta muzičkih top-lista. Nakon toga upoznajte se i sa jednim domaćim zidom, tj. grafitom napisanim na njemu koji je tema naše junske Razglednice.

O etici i estetici umetničkih dela čitaćete u Usputnoj filozofiji, a o falsifikovanju slika i jednom čuvenom, nikada osuđivanom falsifikatoru, u ovomesečnom Specijalu. O funkciji i nastanku apstaktne umetnosti pričali smo sa Nemanjom Nikolićem, mladim vizuelnim umetnikom kojeg smo intervjuisali za junski broj. Ne propustite da zakoračite i u svet domaće bukstagram scene sa kojom nas je upoznala Zorana Karapandžin, ljubiteljima književnosti poznata i pod pseudonimom Žozefina K. Zatim pročitajte i Tamarin prikaz knjige Klub ubistava četvrtkom, Ričarda Ozmana, pogledajte film Ponedeljak i (onlajn) predstavu Frankenštajn Nacionalnog teatra Velike Britanije.

Klasje žita u kosi, cvrkut ptica, puno sunca i hrabre snove želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! jun 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.