Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

U april ćemo ući prateći putokaze ulica Velike jabuke, grada koji nam je spontano statirao u nekoliko tekstova. Marko je, držeći se filozofskih postulata o istini i njenoj društvenoj distorziji, analizirao film Seks i grad 2, neraskidivo vezan sa magijom grada Njujorka. Ivana je pisala o predstavi I to se zove ljubav, adaptaciji brodvejske predstave koja je kod nas postavljena na daske Narodnog pozorišta Užice, a tu je i intervju koji smo vodili sa našom mladom umetnicom Anom Kraš, koja trenutno živi i stvara u ovom gradu.

Nakon što se upoznate sa širokim spektrom kreativnog rada Ane Kraš, pročitajte i priču o inspiraciji i idejama koje stoje iza ilustracija još jedne mlade umetnice, ilustratorke Javorke Đurić, mnogima poznate pod imenom njenog Instagram profila maple.things. Tu je i kratak vodič kroz utiske i impresije izložbe radova Mire Brtke, nazvane Refleksije, koja će u Muzeju grada Beograda biti otvorena do kraja aprila i koju vam najtoplije preporučujemo da posetite. Žensko stvaralaštvo ponovo je tema i naše Slike meseca, te smo za april odabrali jednu nežnu scenu devojčice sa leptirima, američke slikarke Sare Pakston Bol Dodson.

Leptir je još od antike simbol ljudske duše, a njegova krila bega od zatočeništva i slobode, teme o kojoj ćete u ovom broju ponešto pročitati u novoj Aninoj zagonetki Detalja za kraj, ali i Razglednici koja nam je stigla iz Zaječara i sa koje će vas neustrašivim pogledom streljati monumentalni spomenik vajara Antuna Augustinčića. Gušenje različitih sloboda i načini na koje one ipak nalaze svoje puteve tema su i zbirke priča Pokretne slike irske spisateljice Edne O’ Brajen, o kojoj je pisala Sanja.

Za kraj, tu je i malo muzike. Pavle nas upoznaje sa istorijom jednog od Elvisovih najpoznatijih hitova, a april smo iskoristili i da odamo počast i pozdravimo se sa još nekim muzičkim legendama. Čitaćete o Epilogu Daft panka i retkim, lokalnim ili manje poznatim izrazima koje smo usvojili slušanjem Balaševićevih pesama.

Slobodu leptira, ekskurzije do obližnjih lokaliteta i razlistali zeleni april želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! april 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.