Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Rascvetala grana trešnjinog drveta, kojom je Mia ukrasila našu martovsku naslovnu stranu, pozdravlja proleće, budi romantike u nama i podseća na čuvenu ljubavnu pesmu francuske dive Edit Pjaf – Život u ružičastom. U znaku ružičastog trešnjinog cveta, iz zadimljenih pariskih lokala, vodimo vas u daleki Japan i priču o jednoj devojci koja je, željna stvaranja, odbacila tradicionalno slikarstvo svoje zemlje i posvetila se oslikavanju pravoslavnih ikona. Nakon toga spuštamo se na Indijsko poluostrvo na kojem nas, odevena u purpurni sari, čeka ratnica Durga, mnogoruka boginja, zaštitnica reda i poretka.

Red, ujednačen ritam i pročišćena geometrizacija oblika neke su od odlika arhitektonskog stila brutalizam. O njegovom poreklu, utilitarnosti i emotivnim asocijacijama koje ova vrsta građevina izaziva kod savremenih posmatrača saznaćete više u rubrici Usputna filozofija. Iako naziv brutalizam ne vodi poreklo od reči brutalno (kako se uglavnom misli), umetnost često ima moć da u pojedincu izazove snažne reakcije koje ponekad zaista i bivaju brutalne. Jedan takav primer pronaći ćete u ovomesečnoj Riznici hitova u kojoj nam Pavle, iz ugla ljubitelja muzike, ali i pravnika, tumači sudski proces kroz koji je prošao hevi metal bend Judas Priest čija je pesma Better by You, Better than Me navodno nagnala dvojicu mladića na samoubistvo.

Brutalna, traumatična iskustva su večne teme umetnosti, te smo za martovski broj odabrali da pišemo o skulpturi Siročići, manje poznatom delu jedne od pionirki keramike i keramoplastike naše zemlje, Zlate Markov Baranji. Porodične tragedije, veoma česte u antičkoj mitologiji, pronaći ćete u tekstu o Fedri, tragičnoj heroini čija je sudbina inspirisala mnoge pisce tokom istorije, od Euripida do današnjih dana. Problem generacijskog jaza, odrastanja i osamostaljivanja deteta tema je predstave Džil i Džon – leptiri su slobodni,o kojoj je pisala Tisa, a kako se jedna savremena porodica snalazi u dramatičnom scenariju izolacije podstaknute nedavnim događajima, saznaćete u knjizi Eksperiment 55 spisateljice Jelene Ćuslović.

No, kako bi se mart ipak i završio u bojama naše naslovnice, predlažemo vam da posetite Narodni muzej u Beogradu i pogledate izložbu crteža našeg slikara Ivana Radovića ili pogledajte neku od predstava ansambla Teatar 011 koji nam ovog proleća sprema nova iznenađenja.

Slobodu leptira, slobodu umetničkog izraza i mart u ružičastom, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! mart 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.