Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

U oktobarskom broju naš Keskifo se upoznaje sa običajima vezanim za meksički praznik Dan mrtvih, a dok on proučava kitnjaste lobanje od šećera i cveća, koje su i Srećka inspirisale za dizajn naslovne strane, Dunja će vas u Usputnoj filozofiji podstaći da razmislite kako li je to biti slepi miš. Ja ću vas povesti u čudesne, imaginarne i ponekad uznemirujuće svetove Vladimira Veličkovića, čije radove do sredine meseca možete pogledati u galeriji Arte, kao i kroz vizije podsvesti koje obuzimaju slikarsku kičicu norveškog ekspresioniste Edvarda Munka, a naša nova saradnica Dušica Mladenović upoznaće vas sa metal bendom Avenged Sevenfold. U isto vreme zastrašujući prirodni fenomen nazvan „vatra svetog Elma” povezao je jedan muzički hit iz oktobarske Riznice sa našim naučnikom, Nikolom Teslom, junakom filma o kojem je pisao Igor. Ako pak za Noć veštica poželite da se maskirate u nešto manje intenzivno i mračno, u rubrici Čitam i skitam čekaju vas junaci čuvenog dubrovačkog pisca Marina Držića. U pozorišnoj rubrici Ivana je pisala o predstavi Đavolijada Šabačkog pozorišta, a koliko je scenski pokret, uz ostale veštine, važan za svakog glumca i predstavu, saznaćete i u intervjuu koji je ovog meseca vodila sa profesorom Akademije u Novom Sadu, Ivicom Klemencom.  

Ukoliko ste kao mali sastav na temu Jesen u mom kraju gradili od liričnih opisa zlatno-crvenog lišća, a kao odrasli(ji) više naginjete izrazima poput Bljuzga u podne – pročitajte istoimenu knjigu Predraga Ličine, o kojoj je pisala Tamara. O prirodi i prirodnim ciklusima, između ostalih, brine i staroslovenska boginja Mokoš, zaštitnica plodnosti i sudbine, a za one koji tek u jesen procvetaju, tu su Mladi i zeleni, pesnička organizacija, tema ovomesečnih Mladih i kreativnih.

Oktobarski broj obležavamo i uvođenjem nove rubrike – Detalj za kraj. Ako ste navikli da vas na kraju KUŠ!-a čeka desert, sada ćete imati prilike da u slast smažete parče umetničkog dela po Aninom izboru, u cilju da zatražite još, tj. pokušate da, posmatrajući detalj, otkrijete o kojem delu je reč. Ovog puta tu je jedan jesenji aranžman grozđa, vinove loze i ose koja im je sletela u posetu. Javite nam ukoliko otkrijete oktobarsko zagonetno delo, a mi ćemo rešenje objaviti u narednom broju.

 Zrelo grožđe, iskričav pogled, slatke snove i lepu jesen u sokaku želi vam

urednica, Jovana Nikolić

2 thoughts on “KUŠ! #57”

  1. Dragi Miloše,

   hvala na lepom komentaru, štampa je dosta nedostižna za jednu volontersku organizaciju kao što je naš časopis, ali smo zato dostupni onlajn, svima, uvek i besplatno. Nadamo se da ćete nas čitati i u ovoj formi.

   Srdačno,

   Redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published.