Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Slučajno se desilo da u mesecu u kojem nekoliko članova redakcije slavi rođendane, časopis zaokružimo temama slatkih grehova – kolača, krofni, palačinaka, sladoleda i ostalih đakonija koje vam se smeše sa početnih stranica broja, rubrike Mladi i kreativni, u kojoj smo vam predstavili brend Kišna glista, i na samom kraju, u Aninom, ovog puta zaista slatkom, Dese(r)tu za kraj u kojem ćete videti kako su slatkiše predstavili poznati umetnici. Ovakav sladak život ne bi bio potpun bez priče o jednom od najpoznatijih predmeta pop kulture druge polovine 20. veka koji nam stiže sa Apeninskog poluostrva – italijanske vespe, u čiji muzej u Srbiji vas vodimo u septembru.

Osećaj Italijana za lepotu i umetnost (i sladoled?) možda je povezan sa njihovim poreklom koje seže do starih Rimljana, a ono je, kako mitologija tvrdi, direktno povezano sa boginjom ljubavi i lepote, tj. njenim vanbračnim sinom Enejom, herojem o kojem je Saška pisala ovog meseca. Herojske teme pronaći ćete i u Priči iz dugog 19. veka, a herojske borbe u filmu Siberg i brodvejskom mjuziklu Hamilton. Nešto više o herojskim ljubavima saznaćete u neobičnoj priči sa ostrva Mauricijus, koja je inspirisala nastanak odabrane Skulpture meseca i istoriji čuvenog hita Uvek ću te voleti koji nam je svima najpoznatiji u izvođenju dive Vitni Hjuston.

Da i svoje telo treba voleti herojski govori knjiga Njeno telo i druge žurke, o kojoj je pisala Tamara. A da je život lep i onda kada je težak, i da treba voleti sve njegove cikluse i predstavnike, ma koliko malim nam se učinili na prvi pogled, objašnjava Maja Novaković, naša septembarska sagovornica i autorka filma A sad se spušta veče koji će se naredne godine takmičiti za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

I za kraj, septembar nas neminovno asocira na polazak u školu, koliko god godina da imamo. Dok članovi naše redakcije jedu rođendanske torte sa tridesetak svećica, najveći štreberi među nama i dalje melanholično čeznu za mirisom novih svezaka i knjiga, a Marko nas svojim tekstom u rubrici Usputna filozofija navodi da se zapitamo: da li škola proizvodi znanje ili nejednakost, i šta ćemo sa tim? 

Brzinu ose, srce heroja, hladovinu  Narodne bašte i sladak život u septembru želi vam

urednica, Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.