Da su okolnosti drugačije, avgustovsku Reč urednice pisala bih dok nada mnom palme njišu grane, ali pošto su nam ove godine podeljene karte na koje se svi još uvek navikavamo, 55. broj započinjemo i završavamo morskim temama – tekstom o novosadskoj umetnici Ljiljani Kalem i njenim skulpturama riba, brodova i svetionika, i Aninim odabirom deset umetničkih dela koja nas u mašti vode putem uživanja i lenstvovanja na plaži. Uz njih Aleksanda će vas upoznati sa neobičnom brazilskom boginjom Jemanžom čiji su simboli kauri školjke i morski kamenčići, a Milica nas ovog meseca prepušta čarima pitoresknog španskog grada Malage.

Ušuškane između talasa i peska našle su se i priče o nekolicini velikana. U čast nedavno preminulog italijanskog kompozitora Enija Morikonea, Sonja je u okviru muzičke rubrike napravila osvrt na njegov život i rad. Igor je pisao o fimu Radioaktivnost, koji se bavi sudbinom slavne Marije Kiri, moja preporuka će vas odvesti u Galeriju SANU na izložbu radova Aleksandra Deroka, svestranog umetnika i pažljivog hroničara beogradskog života 20. veka, a Tamara vam preporučuje knjigu U požaru svetova; Ivo Andrić – jedan evropski život nemačkog pisca Mihaela Martensa. O nemačkim piscima i prevođenju sa nemačkog jezika porazgovarali smo sa Bojanom Denić, germanistkinjom i prevodiocem izdavačke kuće Radni sto.

Dah magije potražite među redovima avgustovske Priče iz dugog 19. veka, u okviru koje ćete saznati ponešto o gotovo mističnom, ali ipak ne anonimnom umetničkom pravcu „nabizam” čiji su članovi verovali da su proroci, a voleli su da oblače komplikovane odore i izvode svete rituale pred sopstvenim slikama. Jedna modernija fotografija sa ne manje filozofskom podlogom čeka vas u Slici meseca, a naš avgustovski saradnik, Mladen Ilić, pisao je o filozofskom shvatanju i tumačenju dosade koja je, mnogi su verovali, ponekad korisnija nego što bismo pretpostavljali. No, da vama tokom narednih dana ne bi bilo dosadno, pripremili smo novi broj koji će vam, nadamo se, ispuniti tople letnje dane.

Vedre dane i konstruktivne dokolice, želi vam

urednica Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.