Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Početak leta ove godine dočekaćemo potpuno spremni i sa nestrpljenjem, prateći ovo mnogima omiljeno godišnje doba kroz nekoliko tekstova junskog broja. Priča o egipatskom bogu sunca čeka vas u rubrici Bogovi i heroji, Milica to sunce hvata u skicama i slikama pitoresknog andaluzijskog grada Kadiza, a kako su leto doživeli neki od najpoznatijih domaćih pesnika, proverite u izboru pesama koje je Nevena napravila za vas. Aleksandra vas vodi na obalu Sene i sliku Nedeljno popodne na ostrvu Gran-Žat, pa, ukoliko vam kupanje i sunčanje već nedostaju, predlažemo vam da za privremenu dozu morskog doživljaja posetite Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu i uživate u razgledanju njegovih stanovnika. Za vrele letnje dane preporučujemo vam i Froncla majice, kao i lagane karipske ritmove koji su ovog meseca inspirisali Pavla. U njegovoj Riznici hitova čeka vas poznata pesma sa neobičnom pričom o hrabrosti, solidarnosti i istoriji koja nas uči velikim lekcijama. Nešto slično pronaći ćete i u mojoj novoj Priči iz dugog 19. veka, uz nezaobilazan osvrt na značaj vizuelne kulture u kreiranju javnog mnjenja.

Solidarnost i socijalna pravda tema su i ovomesečne Usputne filozofije, u okviru koje naš saradnik Igor Ilić piše o meritokratiji, vladajućim klasama i njihovim zaslugama za dobrobit društva, dok drugi Igor, Diletant, analizira film Platforma, koji dopunjuje prethodno pomenutu temu.

Društvena odgovornost je važna i kada se govori o kulturnom i umetničkom nasleđu, a naša junska sagovornica, istoričarka umetnost Tamara Ognjević, prava je osoba za razgovor na slične teme. Ne propustite da kroz intervju koji smo vodili sa ovom svestranom, izuzetno vrednom i kreativnom damom saznate zanimljivosti i o srpskoj srednjovekovnoj kuhinji i novoj naučnoj disciplini – gastroheritologiji. A nakon što prelistate ceo 53. broj KUŠ!-a, kao što to i ime rubrike kaže, za kraj se počastite poslasticom – šetnjom do beogradskih dvorova koji su preživeli smene vlasti, stilova i ostale neprilike. Gde se oni nalaze i koliko ih zapravo ima saznaćete u Aninom novom tekstu.

Pravdu i solidarnost, dvorsku trpezu, miris mora u gradu i srećan početak leta, želi vam
urednica
Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.