Četvrti put imam čast da vam u Reči urednice poželim srećan početak nove godine, nove uspehe i pobede, lepe trenutke i umetničke sadržaje da vas prate u narednih dvanaest meseci i dvanaest novih brojeva KUŠ!-a. Za paletu boja i naslovnu stranu kojom otvaramo 2020. godinu postarala se Jelena Svilkić, a koliko su naslovne strane časopisa važne i koji su se sve umetnici oprobali u ovoj sferi stvaralaštva čitaćete u Aninom Dese(r)tu za kraj.

Poput Jelenine devojke sa crteža, i mi ćemo januarske ideje i vizije utopliti kapicama brenda Jelenak atelier koji se bavi izradom unikatnih, rukom vezenih beretki i broševa. Za one koji zimu vole samo na ekranu, tu je naša nova egzotična Razglednica iz Dubaija – grada neverovatne arhitekture i dostignuća. Povešćemo vas i u Rim da se upoznate sa jednim baroknim remek-delom isklesanim rukom velikog Berninija, zatim u Lenjingrad Bilija Džoela i u zapadnu Afriku u kojoj vas čeka mudar pauk sa ljudskim licem. Posetićemo i Aušvic u okviru Tamarinog prikaza prvog romana Heder Moris, Tetovažer iz Aušvica.

U prethodnom broju sam vas pitala kada ste poslednji put nekome rukom napisali novogodišnju čestitku, a u januarskom broju to isto mogu da vas pitam za pisma, s obzirom na to da Nevena ovog meseca u epistolarnoj formi piše o poznatim pismima književnih dela. Predlažemo vam i da u januaru posetite prvu izložbu u renoviranom prostoru Muzeja istorije Jugoslavije – Devedesete: rečnik migracija i, ako već niste, obavezno pogledate film Ajvar, kao i predstavu Beogradskog dramskog pozorišta Balava. O pozorišnim tajnama, životu koji se odvija iza scene, memorabilijama i sećanju na velikane teatra neko brine i kada se predstave skinu sa repertoara, a taj neko je naša januarska sagovornica – Aleksandra Milošević, muzejski savetnik Muzeja pozorišne umetnosti koja nam je otkrila niz zanimljivosti o svom poslu i istoriji srpskog pozorišta.

Za kraj, svima vama koji nas čitate već, sada zaista to mogu da kažem, godinama, kao i našim stalnim članovima i povremenim saradnicima želim lepu i uspešnu predstojeću godinu. Neka se vaši talenti cene, trud prepozna, radovi uvek pošteno citiraju i da u godini koja nam predstoji zablistate u punom sjaju!

Srećnu Novu godinu i Božić želi vam

urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.