Stigao je treći prvi septembar i treći povratak u školu koji vam želim kroz uvod u novi broj KUŠ!-a, te sada već tradicionalno mogu reći da se u septembru pomalo namerno bavimo školskim temama. Povratak u školu zahteva pakovanje školske torbe, te vam na početku broja predstavljamo dizajnerku Suzanu Miladinov i njen brend unikatnih rančeva Bagsuz. Ako uspete da se opredelite za samo jedan od njenih šarenih i poetičnih rančeva, onda vas na narednim stranicama čeka i preporuka da u njega spakujete knjigu Lutka od marcipana i tako opremljeni pobegnete negde u prirodu. Jer: Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci, rekao je Dositej Obradović, jedan od ljudi čijim se likom (ovog puta više nego delom) bavimo u Pričama iz dugog 19. veka, otkrivajući vam zanimljivosti vezane za podizanje njegovog spomenika u Beogradu.

Videćete zašto se Dositej smatra herojem pera, ali i tipom heroja putnika, a na stranicama koje vam donose prikaz izložbe pročitaćete kratku priču o jednom drugom herojskom putniku, prvom Jugoslovenu koji je osvojio Kilimandžaro, Kolomonu Trčki, i njegovim fotografijama Kenije, Tanzanije i Ugande.

Još jedan heroj sa ovih područja našao je svoje mesto među stranicama koje slede. To je Raša Plaović, čije vam je ime poznato jer krasi jednu od scena Narodnog pozorišta u Beogradu, a ako niste bili upoznati sa detaljima njegovog života, sada je pravo vreme za to!

Kada se bavimo školom, neminovno se bavimo i jezikom. Da li jezik kojim se služimo utiče na  način našeg mišljenja i predstave koje imamo o svetu? Možda o ovoj temi nikada niste razmišljali, ali evo ko jeste – naučnici Bendžamin Vorf i Edvard Sapir, koji su plasirali Sapir-Vorfovu hipotezu o kojoj ćete saznati više u Usputnoj filozofiji. Kad smo kod filozofije – obratite pažnju na septembarsku sliku meseca koja nosi intrigantan naziv Vreme spasava Istinu od Zavisti i Laži, i nemojte zaobići specijal koji nam otkriva da li je jedan od najpoznatijih filozofa svih vremena, Platon, voleo platonoski i zašto je njegovo ime dato i ovom osećanju? A kad smo kod jezika, proverite i kako je digitalno doba uticalo na poeziju, da li je sva moderna poezija kojim slučajem – smeće.

Ako ste od onih koje miris svezaka, knjiga i sveže zarezanih olovaka, dakle, miris ranog septembra, uvek podesete na detinjstvo, preporučujemo vam da se podsetite nekih od kultnih spotova uz koje smo uglavnom odrastali, a koji prave reference na umetnička dela, kao i da pogledate film Kristofere Robine, gde si? koji je kod našeg Diletanta probudio žal za mladošću. Ipak, ovaj žal nemojte utapati u alkoholu, osim ako niste genijalni kompozitor, kao što je to bio Modest Musorgski, o čijoj ćete inspiraciji čitati u muzičkom uglu.

Ranac pun herojskih misli i dela, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.