Šta bi se desilo ako bi planeta Zemlja i čovečanstvo dobili novu šansu da sve počnu iz početka, ali pod uslovom da se odreknu svih svojih grehova? Da li bi u tom slučaju svet ostao uskraćen za strastvenog kockara, frontmena grupe Motörhead i njihov najpoznatiji hit Ace of Spades? Kako bismo u likovnim umetnostima prikazali let duše na onaj svetako bi raj zapravo bio na zemlji? Šta bi se desilo sa potrebom za humanošću u svetu prepunom vrlina i da li bi takav svet uspešno zaobišao stvaranje nekog novog Džokera, filma i junaka o kojem se ovih dana mnogo govori? No, da li čovečanstvo uopšte želi da živi u svetu oslobođenom greha, pitanje je koje postavljapredstava SALIGIA, naša novembarska preporuka za ljubitelje pozorišta.

U novembarskom broju počinjemo i jednu novu tradiciju, rubriku kojoj smo dali imeRazglednica. Prvu razglednicu napisala je naša saradnica Irena, i to iz daleke Indije, zemlje živopisnih boja, bogate tradicije i drevnih hramova, te vam preporučujemo da se prepustite šetnji kroz njene avanture i grad Rišikeš – svetsku prestonicu joge. U ovom tekstu čitaćete o hinduističkim hramovima i statuama na vodi, a, podstaknuta skorašnjim praznikom, Saška je odlučila da nas ovog meseca upozna sa neopaganskom Trostrukom boginjom, glavnim božanstvom religije Vika.

Gde ima veštica, uglavnom ima i vila, vitezova, zmajeva i princeza ilivagnerijanskog motiva nesrećnih ljubavnika koji svoju ljubav ostvaruju samo u smrti. Ima i sjajnih oklopa i ubojitog oružja, a gde danas možete naručiti unikatan mač izrađen od tradicionalnih materijala i kako zapravo izgleda proces stvaranja mačeva saznaćete u rubrici Mladi i kreativni.

Pročitajte i intervju koji je Sonja uradila sa Džefom Rosom, umetnikom nemačkog porekla koji trenutno živi u Pančevu, a koji je, između ostalog, dizajnirao omote albuma grupe Nirvana. Pogledajte i dokumentarni film o Vivijen Mejer, nakon što se upoznate sa magijom njenog foto-aparata kroz novembarsku Sliku meseca. Ako još uvek niste, posetite i izložbu Čistač o kojoj je u ovom broju pisala Aleksandra. Sve to možete uraditi sa čašom hladnog švepsa u ruci, pića koje ćete ako ne više voleti, onda barem više poštovati nakon što se upoznate sa uzbudljivom istorijom njegovog nastanka.

Iskren osmeh, britak um, druge šanse i poneki greh, ali tako da uvek znate gde vam je soul, želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.