Poslednjih nedelja puno se govori o nesrećama koje su zadesile pluća i mnoge druge delove sveta te se po društvenim mrežama često mogu videti poruke podsećanja da imamo samo jednu planetu i da moramo da brinemo o njoj. Naši septembarski sagovornici su mlada i kreativna Milica Đukić, pejzažna arhitektica koja nam je dala i jednostavan savet za očuvanje prirode, i Radioaktivna melodija Pančeva, tj. bend RAMPA koji svojim zvukom i talentom oplemenjuju kulturni život svog grada. Kako kultura objašnjava prirodne fenomene poput zemljotresa saznaćete u priči o nordijskom bogu Lokiju, a kako se dobroćudni zmajevi bore da sačuvaju magiju od nauke i logike (i neumitne sile odrastanja) proverite u Dese(r)tu za kraj. A kada smo kod logike, pogledajte i kako se naš Logoreik snalazi u duelu logičkog i religioznog razmišljanja na temu krštenja dece.

Iako imamo samo ovu planetu koju moramo da čuvamo, to nas nije sprečilo da od davnina maštamo o drugim svetovima koji možda postoje „negde gore” i čekaju na ljudsku vrstu da ih jednog dana otkrije. Upoznavanje svemira velika je tema ove godine, s obzirom na to da se širom sveta proslavlja pedesetogodišnjica prvog sletanja na Mesec, događaja koji je kod nas propraćen izložbom Put na Mesec koju vam preporučujemo da posetite. Da li će prvi svemirski brod na Veneri biti roze boje i da li će kosmonautkinje u njemu slušati kosmički rok, tj. krautrok, razmislite dok se budete upoznavali sa našom septembarskom skulpturom meseca i Dunjinim uglom muzike.

Za knjigu meseca Tamara je ovog puta odabrala knjigu jednog muzičara. U pitanju je roman Smrt Zeke Manroa, autora Nika Kejva, a poremećeni porodični odnosi tema su kako ovog romana tako i drama Milene Marković o kojima pise Nevena, i predstave Kod Šejtana ili jedna dobra žena koju ce vam dočarati Ivana. Koliku cenu plaćamo ako jurimo svoje snove znala bi da nam odgovori i slikarka Suzan Valadon, a o trci kompozitora Erika Satija za njenim srcem čitaćete u ovomesečnoj Priči iz dugog 19. veka.

Septembar lep kao zreo suncokret i prijatelje zmajeve koji vas čuvaju poput najvećeg blaga, želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.