Jubilarnu četrdesetu Reč urednice imam prilike da pišem u Parizu, gradu u koji mnogi dolaze vođeni željom da posete njegove najpoznatije simbole. Mi ćemo ipak zaobići popularne turističke atrakcije i upoznaćemo vas sa nekoliko skrivenih, intimnijih mesta čije vam istorije mogu pružiti mnogo verodostojniju sliku grada: u podnožju Monmartra nekadašnja prodavnica slikarskog pribora Pera Tangija okupljala je danas najpoznatije umetnike kraja 19. veka, na levoj obali, ogledajući se u vitražima Notr Dama, sredinom 20. veka otvorena je kultna knjižara Šekspir i družina, a na Monparnasu postoji jedan grob na kojem je saksija ispunjena večito svežim buketom – olovaka! To je grob spisateljice Margaret Diras, po čijem je dnevniku nedavno snimljen film Sećanje na bol.

Pišući o filmu Igor je za majski broj odlučio da uporedi i preporuči tri ostvarenja koja donekle prožima ista tema – ljubav i rat. Osim Margaretine, tu je i jedna poljska ljubavna priča, a treći film, Koja je ovo država!, smešten je na naše prostore. Još jedna, ovog puta muzička nit, odmotala se od posleratnog Pariza do prostora bivše Jugoslavije, o čemu ćete više saznati u Pavlovoj Riznici hitova, a ratovima i nedaćama naših prostora bavio se i umetnik Svetomir Arsić Basara čija će dela biti izložena u Galeriji akademije SANU do 19. maja.

Da ljubav i rat često putuju zajedno najbolje znaju poznavaoci mitologije. Egipatska boginja Bastet, žena-lavica, zaštitnica je doma, ženskih tajni, ali i rata. Uzburkana krv koja u ljudima pokreće i ljubav i mržnju česta je tema umetnosti Španije i Latinske Amerike pa upravo te motive pronalazimo u predstavi Krvava svadba, urađenoj po motivima pesama Federika Garsije Lorke, i slici Dve Fride, meksičke slikarke Fride Kalo.

Da ne bude sve tako vrelo postaraće se Šopenhauer i njegov pesimizam, koji u okviru istorije i teorije muzike tumači Tina, a da ne bude ni sve tako sivo tu su mlade nade domaće umetničke scene. Za majski broj intervjuisali smo glumicu Milicu Gojković koju ste imali prilike da gledate u mnoštvu pozorišnih predstava i seriji Senke nad Balkanom (izgleda da se od rata i Balkana ne može tako lako pobeći).

Preporučujemo vam da tokom meseca koji je pred nama napravite i izlet u Pančevo: posetite pančevačke Majske dane knjige, a pre toga svakako pročitajte tekst o 42. izdanju Rukopisa – zbornika poezije i kratke proze mladih autora sa ovih prostora. Na kraju slobodno pobegnite na Tamiš, ali se pazite deset ljutih gusara koji iz dečje pesmice i dalje budno motre na nas!

Filmsku romansu, neobične, plodonosne saradnje, pariski šarm i proleće na reci želi vam,

Urednica

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.