Godinu započinjemo poezijom i arhitekturom. Na naš konkurs Pesmom definisana arhitektura stiglo je puno različitih poetskih ostvarenja iz svih zemalja iz okoline, što nas je veoma obradovalo, u isto vreme nam zadajući muke da odaberemo samo tri najbolje pesme koje imate prilike da pročitate u rubrici Mladi i kreativni. Arhitektura će vas pratiti kroz januarski broj i u prikazu izložbe otvorene u Spirtinoj kući u Zemunu, koju vam toplo preporučujemo da posetite makar i da biste prošetali ovom „palatom”, kako su je stari zemunci nazivali, a koja je retko otvorena za posetioce. A kako se formirao Studentski trg i park kojim neki od nas svakodnevno prolaze, saznaćete u drugoj po redu Beogradskoj priči iz dugog 19. veka.

U duhu zime vodimo vas i u nordijske krajeve, u kojima vas očekuje priča o junaku zvanom Vejnemejnen koji je Tolkinu poslužio kao inspiracija za lik Gandalfa, zatim u London Nika Hornbija i čuvenu prodavnicu ploča opisanu u knjizi High fidelity, koju bi mnogi od nas rado posetili u doba kupovine poklona. Nikola Radić, pesnik, tekstopisac i frontmen benda Barka Dilo, kojeg smo intervjuisali za januarski broj, povešće vas u romantičnu šetnju francuskom provincijom. Da li su sve ove destinacije samo zbir nečijih tuđina, razmislite uz knjigu čiji prikaz u ovom broju piše Tamara.

O inspiraciji i slojevitim odnosima umetnika i dela čitaćete i u Igorovoj kritici eksperimentalnog filma Druga strana vetra, a genijalnog umetnika videćete kako se gasi, kao sjaj (ludog) dijamanta, u Pajinoj Riznici hitova. Tokom narednih dvanaest brojeva u rubrici Slika/skulptura meseca čekaće vas dela poznatih ili nepoznatih umetnica, a tu tradiciju u nastanku započinjem slikom Judita i njena sluškinja, italijanske slikarke Artemizije Đentileski. Primetićete možda i da u 2019. godinu ulazimo u vizuelno unikatnijem ruhu za koje možemo da zahvalimo velikom broju ilustratora koji su se odazvali na naš poziv i poželeli da svojim originalnim i kreativnim radom KUŠ! učine još primamljivijim.

Puno lepih stvari unutar časopisa poželela vam je Ana u Dese(r)tu za kraj, a ja bih uz to dodala još i iskrenu zahvalnost svima koji su nas pratili tokom prethodne, sada već nepune tri godine, kao i onima koji su svojim trudom, talentom, vremenom i zalaganjem doprineli u stvaranju prošlogodišnjih dvanaest brojeva.

Iskrene, brižljivo osmišljene čestitke, šaku čarobnih pojedinosti i srećnu Novu godinu i Božić, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

2 thoughts on “KUŠ! #036”

  1. Drago mi je vidjeti članak o guslama u ovom časopisu. Dokaz dobrih vrijednosti i razuma kad može kulturni izvor da sačuva i poštuje predanje dok ište nove fenomene i uopšte napraduje kulturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.