Šta se desi kada se spoje ljubav prema poeziji, želja za edukacijom i veliko znanje iz oblasti astrofizike? Nastaje Radio Galaksija, projekat koji ovog meseca dobija novi puls i u okviru kojeg ćete moći da pratite edukativnu poeziju Darka Donevskog, doktora astrofizike i pesnika koji je jedan od naših novembarskih sagovornika. Radio nas je ovog meseca posebno inspirisao, o čemu govori i Daničina ilustracija na naslovnoj strani, a na kraju broja čeka vas i intervju sa Hannom Gadomski, autorkom i voditeljkom radio-emisije Putovanje do ugla, kojoj pisanje poezije takođe nije strano.

O problemima u kojima se mogu naći nauke i novinarstvo, pogotovu ako igraju u dublu, čitaćete ovog meseca i u Usputnoj filozofiji. (Nadamo se da ćete nam nakon toga biti zahvalni na koliko-toliko kratkim i razumljivim naslovima. Ipak, čitajte nas pažljivo…) U novembru vas pozivamo da se pozabavite i spojem industrije i umetnosti, tj.da posetite Železnicki muzej u Beogradu i saznate nešto više o istoriji želenice u svetu i kod nas.

Vozovi mogu da nas asociraju i na romantične vožnje kroz zimske smetove, a kako nam dolazak hladnijih dana neminovno sledi, za njih se pripremite slušajući Šubertovo Zimsko putovanje.Smrznućete se i budete li se zagledali u našu novembarsku sliku meseca koja sasvim prikladno nosi naziv Ostrvo mrtvih. Upoznajtese i sa antičkim Erinijama, boginjama osvete koje je Ovidije živopisno prikazao u svojim Metamorfozama. Ovaj tekst će vas mozda navesti da se zamislite nad pitanjem važnosti porodice i poretka, a šta se desilo sa porodičnim vrednostima od prvog do današnjeg izvođenja Kovačevićevog Balkanskog špijuna,pročitajte u Diletantovojpozorišnoj kritici. Ukoliko već niste, u novembru obavezno pogledajte i domaći film Zlogonje koji, poput antičkog mita (i poput antičkih boginja Junone i Veste), daje snagu i vraća stvari na svoje (pravo) mesto. Za velika dela možda će vas inspirisati i biografija Fride Kalo, koju piše i ilustruje Marija Hese, a pošto Fridin lik, zahvaljujući autentičnosti i popularnoj kulturi većina nas poznaje, proverite kako stojite sa (pre)poznavanjem „neznanaca” iz našeg Dese(r)ta za kraj.

Dobre frekvencije, intergalaktičke inspiracije i večnost rimske vatre, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.