„U oktobru se opraštamo od sunca i tada najviše cenimo njegovu toplotu i zrake” rekla mi je Anđelka kada je odlučila da za oktobarski broj analizira mit o Faetonu, ćudljivom sinu boga sunca Helija, koji je jednom vožnjom bez dozvole zamalo spalio čitav svet. Da očevo zanimanje utiče na sinove svedoči i Moris Ravel koji je inspiraciju za svoje kompozicije često nalazio u svetu inženjerstva i fabrika. Negde na drugom kraju tog istog sveta drevna irska plemena greškom su spasila dečaka Luga, koji će postati dobar lovac, muzičar, ratnik, mudrac, majstor mnogih zanata, a po nekim legendama i bog Sunca. Dole na jugu, možda baš dok ih je grčki Faeton preletao u užarenim nebeskim kočijama, faraonski bračni par, Aheton i Nefertiti, proglasili su veliku reformu religije i pokušali da uvedu monoteizam – kult boga Sunca Ra.

Odraz sunca uhvaćen je i unutar skulpture Full Moon, koju je naš mladi vajar Nenad Milovanović izlagao u Australiji u okviru najveće izložbe skulptura na otvorenom Sculpture by the Sea. U oktobarskom intervjuu upoznajte se sa njegovim radom, a u specijalu saznajte više o savremenoj skulpturi belgijske umetnice Berlinde de Brikere. Berlindine skulpture karakterišu uznemiravajući, deformisani oblici i veoma čest motiv konja, a vezu surovosti i umetnosti pronaći ćete i u Riznici hitova. Trideset i šest godina Pol Makartni nije izvodio pesmu Helter Skelter, jer je ona poslužila kao izgovor Čarlsu Mensonu, američkom serijskom ubici, da počini strašne zločine. Menson se branio time da je The White Album grupe Bitls proročanstvo poslato sa nebesa, a da li su u svojoj osnovi svete knjige, proročanstva i sve relegije manje-više iste, razmislite čitajuci Usputnu filozofiju.

Kroz poslednje bezbrižno osunčane dane, tokom oktobra provozajte svoj, a čitajte o Albaharijevom biciklu. Posetite izložbu Maison Barilli, Belgrade/New York u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, okitite se bojama jeseni uhvaćenih u bakru i mesingu Twisted nakita i u Dese(r)tu za kraj proverite da li znate autore nekih poznatih slika koje srećemo u spotovima, špicama, knjigama i reklamama. Počinje i nova pozorišna sezona, pa pre nego što posetite scenu Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, upoznajte se sa radom i zaveštanjem koje nam je ovaj velikan ostavio. A tokom kišnih dana sklupčajte se kao jež uz knjigu Mjuriel Barberi ili seriju Patrik Melrouz.

Boje bakra, lepotu faraona, otmenost ježa i snagu sunca, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.