U martu preispitujemo pojam lepote i njenog porekla u našem koordinatnom sistemu vrednosti. Da li je lepota uvek u oku posmatrača ili postoji neka vrsta pravila kojima se manje ili više svesno vodimo prilikom formiranja svojih ideala? Svako od nas je, makar kao odgovor na pitanja srca, okrznuo ovu temu nekada. Menjali smo boju i dužinu kose, noktiju, štikli, oblik brade i širinu kravate, vođeni uverenjem da smo tako privlačniji, a da pritom nismo bili svesni da su zbog nametnutih pravila lepote svega nekoliko generacija pre nas žene širom sveta menjale oblik svojih tela, smeštajući ga u erotične, čipkane i veoma problematične kaveze – korsete. O problemu zvanom korset čitaćete u pričama iz dugog 19. veka, a o nekima od objektivnih zakonomernosti lepote u Logoreikovom tekstu sa kojim se, poput najlepšeg mladića antike – Narcisa, ne morate složiti.

Iako vam je Narcisova sudbina sigurno poznata, posvetite malo vremena jednoj od najpoznatijih priča Ovidijevih Metamorfoza, i to u mesecu martu, kada narcisi cvetaju. Moguće je da ćete se, poput mene, iznenaditi kompleksnošću ovog mita sa kojim smo uglavnom upoznati samo delimično i veoma šturo. Pronađite stihove kojima Ovidije opisuje Narcisovu smrt i uporedite ovaj tragični čin zabeležen stihom sa rimskom kopijom jedne od najpoznatijih helenskih skulptura kojom je stari svet definisao smrt – Galom na umoru.

U čemu je razlika između antičkog i modernog (super)heroja? Da li je ta razlika suštinska ili je ona, zapravo, u oku posmatrača, i to posmatrača koji čini vreme u kojem se formira slika heroja? Pročitajte tekst o različitim vizijama Supermena, pogledajte neki od ovih filmova (ponovo) pa iako ne dođete do konačnog odgovora, svoj herojski zadatak ste za ovaj mesec ispunili!

U martovskom broju čekaju vas i priče o Savi Savanoviću, prvom srpskom vampiru u literaturi, egzotičnim ženama Darka Rundeka, legatu slikarke Nadežde Petrović u Čačku, bogovima Pacifika, vinčanskoj kulturi i arheologiji, oslikanim snovima i jednoj kanconi obojenoj Šagalom.

Kada proleće odnese pobedu nad zimom, žute narcise i plavo nebo (obojeno u plavo) želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.