U pokušaju da pobegnem od klišea, ovog februara sam svoje tekstove ogradila od teme ljubavi, ali se ona, lukavo, kako to ljubav samo ume, potkrala ostalim članovima redakcije, tako da ćete u broju koji je pred vama naići na nekoliko priča o (ne)slavnim ljubavnicima istorije i umetnosti za koje možda do sada i niste čuli. Znate kako se ponekad šalimo na račun zaljubljenih pripisujući im da su „kao Romeo i Julija”? E pa, ne samo da im time nesvesno i potpuno besmisleno pripisujemo nesrećnu sudbinu, nego smo omašili i nekih hiljadu i par stotina godina jer su se prvi veliki nesrećni ljubavnici pojavili na književnom platnu mnogo pre, u spisima Rimljanina Ovidija. Zvali su se Piram i Tizba i sudbina im je bila slična, ali još malo krvavija nego kod Šekspira. Koja je biljka zauvek promenila svoju boju zbog njihove nesreće, pročitaćete na stranicama koje slede.

Za ljubitelje srećnih krajeva skočićemo do početka 20. veka kada naš najpoznatiji književni kritčar, Jovan Skerlić, upoznaje svoju veliku ljubav Klaru. Tri susreta, koja su ukupno trajala sat i deset minuta, jedna potera oko katedrale i malo ljubomore, dovele su plavu Klaru u varoš u koju nikada ne bi kročila, da nije bilo ljubavi. A istih godina, srpski diplomata Slavko Grujić upoznaje Amerikanku Mejbl Gordon, koja ubrzo postaje ne samo Grujićka, već i iskreni patriota svoje „udate zemlje”. O sudbini i ratu kroz koji je Mejbl prošla na ovim prostorima saznajte više kroz prikaz knjige Ma Belle u kojoj se romantična ljubav prepliće sa rodoljubivom.

Ako vam romantične priče naših predaka deluju nemoguće danas, možda ste i u pravu, a u tom slučaju vam preporučujemo predstavu Crna kutija (BDP) u kojoj ćete (i te kako) osetiti svu paletu emocija i problema modernih veza, odnosa, brakova, prevara i ljubomore.

O ljubavnim i životnim temama na duhovit, topao i iskren način govori i mlada književnica Staša Vukadinović, čija je knjiga Ja sam Staša veoma brzo osvojila publiku i doživela već nekoliko izdanja. Stašine rečenice polako postaju citati, a više o autorki i njenoj knjizi pročitajte u intervjuu.

Februar osim ljubavi našoj redakciji donosi i rođendan – 7. februara KUŠ! zatvara drugu godinu postojanja i slavi svoj drugi rođendan. Hvala vam što ste bili uz nas i svojim interesovanjem podstakli naš rad i dali nam vetar u leđa da napredujemo i budemo još bolji.

Rođendanske svećice koje ispunjavaju želje i puno ljubavi, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.