U novembarskom broju, sasvim neplanirano, donosimo vam nekoliko tekstova koji se bave fantastikom. Kako čuda i magije u životu nikada nema previše, možete krenuti od tradicionalnog sveta bajki i fotografija inspirisanih njima u okviru projekta Simona’s Fairytale Project. Bliske bajkama su i narodne legende, pa ukoliko se uželite srpske narodne poezije i njenih junaka posetite predstavu Carstvo nebesko. Za one koji više vole da maštaju o budućnosti umesto o prošlosti tu je novi Blade runner, a onima koji nisu sigurni da li je realan život maštovitiji od bilo koje fikcije preporučujemo knjigu Ne daj mi nikad da odem nobelovca Kazua Išigura. Takođe, svi ljubitelji fantastike, koji možda nisu bili upoznati sa teorijom i definicijama ovog žanra, pronaći će nekoliko zanimljivih podataka i na ovu temu.

Sigurna sam da svi mi znamo napamet bar jednu mapu nekog od svetova u kojima smo voleli da se izgubimo kao mali (ili malo veći), a u novembarskom dese(r)tu bacite pogled i na nekoliko zanimljivih mapa ovog našeg dobro poznatog sveta.

Da li bismo na nekom drugom, udaljenijem mestu na mapi, učinili nešto što ne bismo kod kuće? Sigurna sam da ćemo svi mi koji smo ikada išli na ekskurziju ili letovanje sa prijateljima reći – da. Ipak, kada su u pitanju ozbiljne, životne i moralne odluke, verovatno bi nam trebalo više od trenutka da donesemo odluku. Pogledajte šta Logoreik kaže o toj temi – moralnom relativizmu.

A gde su mape, tu su i grbovi. Gde su grbovi, tu su i fudbalski klubovi, pa u novembru pročitajte priču o nastanku čuvene himne LiverpulaYou’ll never walk alone (unapred se izvinjavamo svim ljubiteljima drugih klubova). Možda je došlo vreme da promenite melodiju kojom vam zvoni telefon?

Setite se i da narednih dana pogledate u nebo i poput Inka, u znak zahvalnosti pošaljete poljubac Suncu, kada se izbori sa oblacima.

Prinčeve i veštice, fantastične dogodovštine, lepe tapete i zlatni sunčev disk želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.